Urine-alarmsysteem
Een urine-alarmsysteem waarschuwt u met een piep- of trilsignaal als u naar het toilet moet gaan om te plassen (urineren). Voor kinderen wordt dit vaak een plaswekker genoemd.
Laatst bijgewerkt op: 15-08-2023
Waarvoor dient een urine-alarmsysteem?
Een urine-alarmsysteem gebruikt u als u problemen heeft met het (willekeurig) legen van uw blaas. Het systeem is tevens een goede oplossing voor kinderen die op latere leeftijd nog in bed plassen.
Hoe werkt een urine-alarmsysteem?
Een urine-alarm bestaat uit een broekje dat met snoertjes aan een plaswekker verbonden is. Als u urine verliest, geeft het snoertje een signaal naar de plaswekker. Een piep- of trilsignaal waarschuwt u. De wekker draagt u mee in uw broekzak of aan de broekriem. Het broekje is met ceintuurbanden op maat te maken en wordt met drukknoppen gesloten. Bij kinderen die in bed plassen, kan het alarmsignaal van de plaswekker het op tijd wakker worden bij een volle blaas stimuleren.
Productoverzicht
Alternatieven
- Er bestaan ook plashorloges. Deze speciale horloges kunt u zo programmeren dat het piep- of trilalarm meerdere keren per dag afgaat. Indien u of uw kind bij elk alarm naar het toilet gaat, wordt de kans op broekplassen aanzienlijk verminderd.
- Er is ook smart-ondergoed met een sensor. Vaak onderdeel van een urine-alarmsysteem.
Wordt het vergoed?
U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen.
Hoe te verkrijgen?
Zelf aanschaffen
Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.
Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.
Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.
Meer informatie
- Op de Hulpmiddelenwijzer over continentiehulpmiddelen.
- Op Zorgvannu.nl: Stressincontinentie verminderen met slim-ondergoed.
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactUrine-alarmsysteem met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!