Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Wekker voor blinden en slechtzienden

Wekkers voor blinden en slechtzienden maken het mogelijk dat u een alarm instelt en de tijd afleest met een aangepaste schermpje (display) of wijzerplaat. Kunt u naast slecht zien ook slecht horen dan kunt u een alarmwekker met een groot rood display aanvullen met een trilapparaat onder uw kussen.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een wekker voor blinden en slechtzienden?

  Een wekker voor blinden en slechtzienden zorgt ervoor dat u de wekker kunt zetten en aflezen. Wekkers die de tijd uitspreken zijn ook handig voor mensen met dementie.

  Hoe werkt een wekken voor blinden en slechtzienden?

  Hoe werkt een wekker voor blinden en slechtzienden?De wijzerplaten of displays van de wekker hebben grote cijfers met veel contrast of een voelbare punt bij de hele uren. Bij sommige wekkers wordt de tijd uitgesproken na een druk op een knop.  

  Belangrijk om te weten

  Bij uw keuze voor een wekker kunt u letten op: 

  • Is de display groot en duidelijk genoeg?
  • Is het geluid goed te horen en te verstaan? 
  • Is de bediening eenvoudig (aan te leren)? 
  • Zijn er extra mogelijkheden als snooze (uitstel) functie en een dimmer van het licht met een slaaptimer?

  Productoverzicht

  Wordt het vergoed?

  Het hulpmiddel wordt vergoed vanuit de Zorgverzekeringswet, maar valt niet onder de basisverzekering. Heeft u een aanvullende verzekering? Raadpleeg dan uw polisvoorwaarden of neem voor de aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactWekker voor blinden en slechtzienden met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 16-08-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: