Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Klok voor blinden en slechtzienden

Met een speciale klok kunnen blinden en slechtzienden de tijd gemakkelijker aflezen dan bij een gebruikelijke klok.

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 12-12-2023

  Waarvoor dient een klok voor blinden en slechtzienden?

  Klokken voor blinden en slechtzienden zorgen ervoor dat u de klok kunt aflezen of bijstellen als dat bij een standaardklok moeilijk of niet gaat.

  Hoe werkt een klok voor blinden en slechtzienden?

  De wijzerplaat of display van klokken voor mensen die slecht zien hebben grote cijfers met veel contrast. Bij sommige klokken wordt de tijd, dag en datum uitgesproken na een druk op een knop. Deze klokken heten ook wel sprekende klokken. Sprekende klokken zijn ook handig voor mensen met dementie.  

  Belangrijk om te weten

  • De meeste klokken bieden ook de mogelijkheid om als wekker te gebruiken.
  • Er bestaan klokken die u niet meer hoeft in te stellen. Klokken met spreekfunctie, touchscreen met HD beeldkwaliteit en Nederlandse spraak. Deze leest zowel de tijd, dag, dagdeel en datum voor.
  • Er bestaan ook kalenderklokken die met grote letters en cijfers de tijd, dag en datum aangeven.

  Productoverzicht

  Wordt het vergoed?

  Het hulpmiddel wordt vergoed vanuit de Zorgverzekeringswet, maar valt niet onder de basisverzekering. Heeft u een aanvullende verzekering? Raadpleeg dan uw polisvoorwaarden of neem voor de aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactKlok voor blinden en slechtzienden met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  Deel deze pagina via: