Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Badzitje

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een badzitje?

  Badzitjes voor volwassenen zorgen er voor dat u niet diep in het bad hoeft te gaan zitten. Daardoor kunt u makkelijker en veiliger in en uit bad stappen.

  Hoe werkt een badzitje?

  Een badzitje steunt op de randen van het bad of staat met zuignappen in het bad. Het zitje is gemaakt van kunststof. Er zijn 3 soorten: staande badzitjes, hangende en draaibare badzitjes. Bij de eerste twee stapt u zelf in bad, bij een draaibaar badzitje gaat u zitten en tilt u daarna uw benen in bad.

  YouTube video thumbnail

  Belangrijk om te weten

  • U zit hoger in bad, dus er moet meer water in. U kunt niet meer in bad liggen.
  • De badzitjes zijn vaak niet geschikt voor een bad met speciale afmetingen, zoals een hoekbad of extra breed bad.
  • Een badzitje in combinatie met badbeugel(s) is extra veilig. Net als het gebruik van een antislipmat om uitglijden te voorkomen.
  • Badzitjes zijn niet te gebruiken bij een vast spatscherm: de draairuimte voor de benen is te klein of de steunen zijn niet te plaatsen. Het spatscherm vervangen door een douchegordijn is dan een oplossing.
  • Houd rekening met het maximaal belastbare gewicht en de montagevoorschriften van de fabrikant.

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Staand badzitje. Een badzit in de vorm van een krukje: licht van gewicht en snel te verwijderen. Maar vaak niet in breedte verstelbaar en dus niet geschikt voor elk bad. U kunt ook niet meer in bad liggen.
  • Hangend badzitje. Een badzitje dat tussen de randen van het bad hangt. Weegt niet veel en is gemakkelijk te plaatsen of weg te nemen.
  • Draaibaar badzitje. Bij dit type is het zitgedeelte 90 graden draaibaar. Het zitje weegt meer dan de meeste andere soorten badzitjes.
  • Bij alle soorten is er ook een model met uitsparing voor de intieme verzorging.

  Alternatieven

  • Heeft u niet genoeg kracht of wilt u toch in het bad zitten of liggen? Misschien is een badlift dan iets voor u.

  Wordt het vergoed?

  U kunt het hulpmiddel lenen via uw zorgverzekeraar, via uw (thuis)zorgorganisatie of een hulpmiddelenleverancier.

  Hoe te verkrijgen?

  Lenen

  Als u een hulpmiddel tijdelijk nodig heeft, bijvoorbeeld na een operatie, kunt u hulpmiddelen voor behandeling en verpleging maximaal 26 weken zonder kosten lenen.

  Informeer bij uw eigen zorgverzekeraar naar de voorwaarden. Zij kunnen u vertellen:

  • Of het leen-hulpmiddel dat u nodig heeft helemaal vergoed wordt vanuit de basisverzekering.
  • Bij welke leverancier uw zorgverzekeraar afspraken heeft over kwaliteit en prijzen (gecontracteerde of niet gecontracteerde zorg).
  • Of u een medische indicatie (het voorschrijven van noodzaak) van behandelend arts of (wijk/transfer) verpleegkundige nodig heeft voor het aanvragen van het hulpmiddel.

  Informeer bij een hulpmiddelenleverancier naar de mogelijkheden. U geeft aan welk hulpmiddel u wilt lenen via de website, de telefoon of in de winkel. De hulpmiddelenspecialist:

  • Vraagt waarom u het hulpmiddel nodig heeft en voor welk ziektebeeld of zorgsituatie. Dit vervangt de indicatie van arts of behandelaar.
  • Zoekt voor u uit of uw zorgverzekeraar het hulpmiddel vergoed.
  • Dient de aanvraag voor vergoeding direct bij uw zorgverzekeraar in.

  Als u het hulpmiddel na 26 weken toch graag wilt houden, bijvoorbeeld uw postoel, kunt u bij sommige zorgverzekeraars/hulpmiddelenleveranciers met korting kopen. Soms is er na 26 weken (alleen) een huur mogelijkheid, let hierbij op de huurprijs en maak een goede inschatting of kopen en zeker een tweedehands hulpmiddel, niet goedkoper is bij langer gebruik.

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactBadzitje met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 01-08-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: