Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Toiletpapiertang

Een toiletpapiertang heeft een lange steel met aan het eind een grijper waarin u toiletpapier vast zet. Met de papiertang veegt u zichzelf (of andermans billen) af.

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 10-09-2023

  Waarvoor dient een toiletpapiertang?

  Toiletpapiertangen maken het mogelijk om zelfstandig af te vegen als u moeilijk kunt reiken. De toiletpapiertang is ook geschikt om anderen op een hygiënische manier bij de toiletgang te helpen.

  Hoe werkt een toiletpapiertang?

  Houd de tang vast en schuif hem tussen uw benen door naar uw billen. Veeg in één veeg van voor naar achteren en laat als u bij uw anus bent het papier vallen in de wc-pot. Het is met een dergelijke tang soms lastig om de juiste hoek te maken en uw billen goed te bereiken. De papiertang kan wat breed aanvoelen en vergt wel een een goede handfunctie om de tang te sturen.

  Belangrijk om te weten 

  • U kunt gewoon toiletpapier of vochtige doekjes in de tang gebruiken. 
  • De meeste toiletpapiertangen zijn licht. Ze zijn van kunststof of gecoat metaal en goed te reinigen. 
  • Naast de standaard papiertang is er ook een opvouwbare voor onderweg. 

  Productoverzicht

  Alternatieven 

  • U kunt oefeningen doen om uw reikvermogen te vergroten. 
  • Soms is de kop van de tang te breed om tussen uw billen te passen. Vraag dan een ergotherapeut of revalidatietechnicus om hulp. Zij kunnen een op maat gemaakte bilafveeghulp realiseren
  • Tip van de ergotherapeut: wanneer u het nét redt, maar onvoldoende kracht kunt zetten, kunt u vochtig toiletpapier gebruiken. Vochtige (papieren) washandjes geven meer houvast bij het schoonmaken. Meer op: tips voor afvegen na het poepen.
  • Onderdouche op het toilet of toiletbril. 
  • Draagbaar bidet, een fles met verlengde sproeimond.

  Wordt het vergoed?

  U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

  Hoe te verkrijgen?

  Zelf aanschaffen

  Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

  Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

  Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

  Meer informatie 

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactToiletpapiertang met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: