Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Incontinentie-ondergoed, absorberend en afschermend

Incontinentie-ondergoed met absorberend en afschermend deel lijkt op gewoon ondergoed maar neemt druppeltjes urine op en maakt geurtjes onschadelijk. Een speciale buitenlaag voorkomt doorlekken. Dit incontinentie-ondergoed is wasbaar (herbruikbaar) en daarom goed voor het milieu.

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 04-08-2023

  Waarvoor dient incontinentie-ondergoed?

  Incontinentie-ondergoed heeft een verdikking in het kruis, voor mannen en jongens wat hoger dan voor vrouwen en meisjes. Die verdikking bestaat uit materiaal dat een klein beetje urine opneemt en vasthoudt. Meestal kiezen mensen voor dit ondergoed omdat het niet opvalt, bijvoorbeeld in een kleedkamer. Of bij allergie voor wegwerp-incontinentiemateriaal.

  Hoe werkt incontinentie-ondergoed?

  Incontinentie-ondergoed is meestal gemaakt van natuurlijke materialen en wordt gewassen als ondergoed. De verdikte laag neemt urine op en zorgt er voor dat het droog aanvoelt en niet ruikt. Een speciale laag houdt doorlekken tegen.

  Belangrijk om te weten

  • Incontinentie-ondergoed is niet geschikt om 's nachts te dragen omdat mensen in de slaap in een keer meer urine verliezen.
  • Het wassen volgens voorschrift tast de opnamecapaciteit van het ondergoed niet aan.

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Incontinentie-ondergoed bestaat in verschillende maten en modellen.
  • Er is speciaal ondergoed voor mannen, vrouwen en voor kinderen.

  Wordt het vergoed?

  Incontinentiezorg is opgenomen in het basispakket van de Zorgverzekeringswet (Zvw). In die wet is vastgelegd dat onder voorwaarden absorberende en afvoerende hulpmiddelen worden vergoed. De kosten van wasbaar incontinentiemateriaal en incontinentiekleding krijgt u meestal niet terug. Bovendien vergoeden zorgverzekeraars meestal geen producten voor huidverzorging. 

  Zorgverzekeraars vergoeden alleen behandelingen en hulpmiddelen die door een gecontracteerde zorgverlener zijn voorgeschreven. Daarbij wordt eerst het eigen risico in rekening gebracht.

  Het hangt af van de polis van uw zorgverzekeraar wat en hoeveel u vergoed krijgt. U krijgt hulpmiddelen van gecontracteerde leveranciers volledig vergoed. U kunt dat lezen in de polisvoorwaarden van de eigen verzekering. Als u er niet uitkomt, kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

  Op Zorginstituut Nederland vindt u verzekerde zorg stomahulpmiddelen en incontinentiehulpmiddelen.(ZvW)

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactIncontinentie-ondergoed, absorberend en afschermend met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: