Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Inlegverband met plakstrip voor vrouwen

Inlegverband (inlegger, pad) met een plakstrip voor vrouwen neemt urine op bij ongecontroleerd urineverlies. Het is geschikt bij licht tot matig urineverlies. Het verband is voorgevormd, zodat het optimaal past bij de anatomie van de vrouw.

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 08-08-2023

  Waarvoor dient inlegverband voor vrouwen?

  Inlegverband, inlegger of pad met plakstrip voor vrouwen absorbeert urine. Hierdoor komt er geen urine in kleding en komen er geen ongewenste luchtjes vrij.

  Hoe werkt inlegverband voor vrouwen?

  Het inlegverband wordt met de hechtstrip vastgeplakt in strakzittend ondergoed. Wegwerp inlegverband bestaat uit meerdere lagen. De absorptielaag is gemaakt van materiaal dat urine opneemt en meestal bindt tot gelei. De onderlaag van het verband is vochtdicht, waardoor er geen urine kan lekken. Sommige verbanden hebben een vochtindicator om tijdig het verband te verwisselen, bijvoorbeeld als letters in het verband zijn vervaagd.

  Belangrijk om te weten

  • Maandverband is geen goede oplossing bij urineverlies.
  • Gebruik niet twee inlegverbanden over elkaar.

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Inlegverband met plakstrip voor vrouwen bestaat van klein en ultradun voor licht tot matig urineverlies, tot groot met meer absorptievermogen bij zwaarder urineverlies en 's nachts.
  • Er bestaat ook inlegverband voor mannen.

  Wordt het vergoed?

  Incontinentiezorg is opgenomen in het basispakket van de Zorgverzekeringswet (Zvw). In die wet is vastgelegd dat onder voorwaarden absorberende en afvoerende hulpmiddelen worden vergoed. De kosten van wasbaar incontinentiemateriaal en incontinentiekleding krijgt u meestal niet terug. Bovendien vergoeden zorgverzekeraars meestal geen producten voor huidverzorging. 

  Zorgverzekeraars vergoeden alleen behandelingen en hulpmiddelen die door een gecontracteerde zorgverlener zijn voorgeschreven. Daarbij wordt eerst het eigen risico in rekening gebracht.

  Het hangt af van de polis van uw zorgverzekeraar wat en hoeveel u vergoed krijgt. U krijgt hulpmiddelen van gecontracteerde leveranciers volledig vergoed. U kunt dat lezen in de polisvoorwaarden van de eigen verzekering. Als u er niet uitkomt, kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

  Op Zorginstituut Nederland vindt u verzekerde zorg stomahulpmiddelen en incontinentiehulpmiddelen.(ZvW)

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactInlegverband met plakstrip voor vrouwen met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: