Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Beenzakhouder

Beenzakhouders houden een dagzak (urine-opvangzak voor overdag) op zijn plaats op het boven- of onderbeen. Beenzakhouders draagt u discreet onder uw kleding.

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 11-07-2023

  Waarvoor dient een beenzakhouder?

  Met een beenzakhouder kunt u een 'dagzak' meenemen. Als iemand veel of intens beweegt, moeten de beenzakhouders de dagzak stevig kunnen vasthouden.

  Hoe werkt een beenzakhouder?

  Elastische beenzakhouders worden als een kous om het onder- of bovenbeen geschoven. Andere modellen worden om het been of de taille met (klitten)band vastgemaakt. De 'dagzak' wordt in een uitsparing of tussen een dubbele wand geplaatst en verbonden met het katheter door een slangetje. De dagzak kan geleegd worden via een aftappunt.

  YouTube video thumbnail

  Belangrijk om te weten

  • Er bestaan ook modellen die alleen op de onderbuik worden gedragen. Die zijn geschikt voor een korte broek of rok.
  • Taille- en beenomvang kunnen belangrijk zijn voor de keuze van een model.
  • De meeste beenzakhouders zijn wasbaar.

  Productoverzicht

  Alternatieven

  • Heeft u een indicatie van uw behandelaar voor blaastraining, om te zorgen dat de blaasfunctie in tact blijft? Dan kunt u overdag in plaats van een zak een soort ventiel te gebruiken. U leegt de blaas elke paar uur via de katheter door het ventiel boven de wc te openen. ’s Nachts gebruikt u dan wel de urine-opvangzak.

  Wordt het vergoed?

  Er is geen eenduidige informatie over een vergoeding voor dit hulpmiddel, gebruik de keuzehulp om de mogelijkheden te onderzoeken. Vraag dit voor de aanschaf na bij uw zorgverzekeraar, gemeente of bij het UWV.

  Komt u er niet uit? Bezoek dan Informatie- en adviespunt Juiste Loket | Regelhulp - Ministerie van VWS

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactBeenzakhouder met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: