Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips voor katheteriseren vrouw zittend

Deze pagina beschrijft het katheteriseren voor vrouwen. Met tips voor het aannemen van een goede houding en het vastpakken van de katheter bij een beperkte hand- of beenfunctie.

Inhoud

  Inhoud

  Houding om te katheteriseren 

  • Gebruik standaardlengte katheters of een verlengslang om de afstand tussen uw rolstoel en het toilet te overbruggen. 
  • Ga op het puntje van het zitkussen zitten door middel van transfereren of door af te steunen tegen de bovenkant van de rugleuning.  
  • Voor het uittrekken van uw broek kunt u gebruikmaken van de tips voor het zittend aan- en uittrekken van een broek. 
  • Maak ruimte voor het katheteriseren door uw knieën uiteen te laten vallen. Dit gaat makkelijker als u uw voeten hoger plaatst, bijvoorbeeld op de kuitband of voorvork van de rolstoel. U kunt ook gebruikmaken van een beenspreider.
  Tips-houdig-katheteriseren-vrouw.jpg

  Een ergotherapeut kan voor u een hulpmiddel voor het vastpakken van de katheter maken van spalkmateriaal en een haarclip. Een revalidatietechnicus maakt ook hulpmiddelen op maat.

  Tips

  • Een spiegeltje met klittenband aan het been of tussen de benen kan (in het begin) helpen om de plasingang te vinden. 
  • ​Als het gevoel in uw vingers intact is, kunt u de plasingang soms juist beter vinden op gevoel dan met een spiegeltje. Zorg wel dat u van tevoren de juiste handhygiëne toepast.  
  • Bij spasme: gebruik een beenspreider van stevig materiaal die goed om te benen geklemd zit. Deze kan vaak besteld worden bij een gespecialiseerd revalidatiecentrum.

  Belangrijk om te weten

  Het gebruiken en inbrengen van een katheter op zich is een handeling die u leert van een gespecialiseerd verpleegkundige of incontinentieverpleegkundige. Soms heeft u ook extra hulpmiddelen of speciale katheters nodig om het katheteriseren toe te kunnen passen. Bijvoorbeeld als u in bed of in een rolstoel moet katheteriseren.

  Een ergotherapeut kan u helpen bij het uitzoeken van het juiste hulpmiddel en het leren gebruiken ervan.  

  Informatie

  Let altijd op uw veiligheid! 

  Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

  Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

  Bron

  Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.

  Deel deze pagina via: