Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips voor katheteriseren vrouw zittend

Het gebruiken en inbrengen van een katheter is een handeling die u leert van een gespecialiseerd verpleegkundige of incontinentieverpleegkundige. Tips voor het aannemen van een goede houding en het vastpakken van de katheter bij een beperkte hand- of beenfunctie kunnen u als vrouw helpen bij het zelf katheteriseren.

Inhoud

  Inhoud

  Houding om te katheteriseren 

  • Gebruik standaardlengte katheters of een verlengslang om de afstand tussen uw rolstoel en het toilet te overbruggen. 
  • Ga op het puntje van het zitkussen zitten door middel van transfereren of door af te steunen tegen de bovenkant van de rugleuning.  
  • Voor het uittrekken van uw broek kunt u gebruikmaken van de tips voor het zittend aan- en uittrekken van een broek. 
  • Maak ruimte voor het katheteriseren door uw knieën uiteen te laten vallen. Dit gaat makkelijker als u uw voeten hoger plaatst, bijvoorbeeld op de kuitband of voorvork van de rolstoel. U kunt ook gebruikmaken van een beenspreider.

  Hulpmiddelen

  • Een spiegeltje met klittenband aan het been of tussen de benen kan (in het begin) helpen om de plasingang te vinden. 
  • ​Als het gevoel in uw vingers intact is, kunt u de plasingang soms juist beter vinden op gevoel dan met een spiegeltje. Zorg wel dat u van tevoren de juiste handhygiëne toepast.  
  • Bij spasme: gebruik een beenspreider van stevig materiaal die goed om te benen geklemd zit. Deze kan vaak besteld worden bij een gespecialiseerd revalidatiecentrum.
  • Een ergotherapeut kan voor u een hulpmiddel voor het vastpakken van de katheter maken van spalkmateriaal en een haarclip. Een revalidatietechnicus maakt ook hulpmiddelen op maat.

  Belangrijk om te weten

  • Het gebruiken en inbrengen van een katheter op zich is een handeling die u leert van een gespecialiseerd verpleegkundige of incontinentieverpleegkundige. Soms heeft u ook extra hulpmiddelen of speciale katheters nodig om het katheteriseren toe te kunnen passen. Bijvoorbeeld als u in bed of in een rolstoel moet katheteriseren. Een ergotherapeut kan u helpen bij het uitzoeken van het juiste hulpmiddel en het leren gebruiken ervan.  

  Meer informatie

  Let altijd op uw veiligheid! 

  Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

  Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

  Bron

  Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.

  Deel deze pagina via: