Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips voor katheteriseren man in rolstoel met slechte handfunctie

Zit u in een rolstoel, heeft u een slechte handfunctie en leegt u uw blaas met een katheter? Maak dan gebruik van onderstaande stappenplan en/of de verschillende hulpmiddelen om zelf te katheteriseren.

Inhoud

  Inhoud

  Stappenplan katheteriseren man in een rolstoel met een slechte handfunctie

  Stap 1

  Zorg voor een goede hygiëne door de handen van tevoren te wassen met water en zeep.

  Stap 2

  Lees voor het gebruik van de katheter de gebruiksaanwijzing en volg de aanwijzingen hierin op. Het is belangrijk om de katheter steriel te gebruiken.

  Stap 3

  Schuif naar de voorzijde van de rolstoel en leun achterover, zodat uw bovenrug wel de rugleuning raakt. De bedoeling is dat het bekken en de penis vrij komen te liggen. Heeft u een elektrische rolstoel? Dan kunt u gebruik maken van de verstelmogelijkheden om de juiste houding aan te nemen.

  Stap 4

  Maak de knoop en rits van de broek open. Dit kan vergemakkelijkt worden met een ring aan de ritssluiting of een klittenbandsluiting. Zie ook deze pagina met tips voor het aan- en uittrekken van een broek.

  Stap 5

  Leg de penis vrij. U kunt hierbij gebruik maken van een broekhaak die u onder de rolstoelzitting klemt.

  Stap 6

  Bij het inbrengen van de katheter moet u de penis ondersteunen. Dit kan met een opgerolde handdoek of incontinentiemat, een foam ring om de penis te ondersteunen of een penisondersteuner op maat van spalkmateriaal.

  Stap 7

  Het inbrengen van een katheter is een handeling die u leert van een verpleegkundige. Deze instructies gebruikt u nu zelf om de katheter in te brengen.

  Stap 8

  U kunt de katheter fixeren door deze (passief) te klemmen tussen de vingers of door een hulpmiddel/katheteraanpassing te gebruiken.

  Stap 9

  De urine kunt u laten aflopen in een katheterzak die u aan de rolstoel hangt. Deze wordt na afloop weggegooid.

  YouTube video thumbnail

  Belangrijk om te weten

  Het gebruiken en inbrengen van een katheter is een handeling die u leert van een gespecialiseerde of incontinentieverpleegkundige. Een ergotherapeut helpt u bij het vinden van het juiste hulpmiddel in uw situatie en traint het gebruik ervan. Het filmpje hierboven kunt u gebruiken om alle stappen nog eens rustig te bekijken.

  Alternatieven 

  • U kunt een broekhaak maken van metaal of spalkmateriaal. U kunt ook een kledinghanger gebruiken. De haak haakt u in de gulp en de onderbroek en het brede stuk klemt u onder de knieën.  
  • Het klemmen van de katheter kan soms eenvoudig met een stevige knijper met een groot handvat. De knijper kan voorzien worden van een ring of beugel om de vingers of hand in te haken.  
  • In plaats van een katheterzak kunt u ook een urinaal of grote fles gebruiken. Het is belangrijk om deze goed en stevig neer te zetten.

  Informatie  

  Let altijd op uw veiligheid! 

  Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

  Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

  Bron

  Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.

  Deel deze pagina via: