Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Urine-opvangzak, dagzak

Een urine-opvangzak of dagzak is met een slang verbonden met een blaaskatheter of een op het lichaam gedragen katheter. Dagzakken hebben een kleinere capaciteit dan nachtzakken. De meeste dagzakken hebben een aftapkraantje om urine in een po of toilet te legen. Een dagzak kan onopvallend meegenomen of aan een stoel, bed of rolstoel gehangen worden. Een speciale vorm is de beenzak, waarbij de dagzak vastzit aan het bovenbeen, de kuit of enkel.

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 16-08-2023

  Waarvoor dient een urine-opvangzak?

  Urine-opvangzakken hebben een beperkte capaciteit en vangen urine op uit een katheter.

  Hoe werkt een urine-opvangzak?

  Urine-opvangzakken, dagzakken vangen via een slang urine op uit een katheter. Als de dagzakken een aftapkraantje hebben, kunnen ze meerdere keren geleegd worden.

  Belangrijk om te weten

  • Er zijn ook speciale opvangzakken voor 's nachts.
  • Let op: gebruik een urineopvangzak na afkoppeling niet opnieuw.

  Productoverzicht

  Wordt het vergoed?

  Incontinentiezorg is opgenomen in het basispakket van de Zorgverzekeringswet (Zvw). In die wet is vastgelegd dat onder voorwaarden absorberende en afvoerende hulpmiddelen worden vergoed. De kosten van wasbaar incontinentiemateriaal en incontinentiekleding krijgt u meestal niet terug. Bovendien vergoeden zorgverzekeraars meestal geen producten voor huidverzorging.

  Op Zorginstituut Nederland vindt u verzekerde zorg stomahulpmiddelen en incontinentiehulpmiddelen.(ZvW)

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie 

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactUrine-opvangzak, dagzak met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: