Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Verblijfskatheter

Verblijfskatheters die via de plasbuis in de blaas worden gebracht om gedurende langere tijd urine uit de blaas af te voeren. De katheters moeten om de 4-12 weken worden verwisseld.

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 16-08-2023

  Waarvoor dient een verblijfskatheter?

  Verblijfskatheters worden gebruikt als iemand niet meer kan plassen of niet goed meer leegplast, en voor wie zelf steeds een katheter inbrengen en verwijderen niet mogelijk is. Ook bieden ze een alternatief als andere continentiehulpmiddelen niet geschikt zijn, bijvoorbeeld dik inlegverband bij langdurig zitten in een rolstoel.

  Hoe werkt een verblijfskatheter?

  De katheter (het buisje) wordt via de plasbuis in de blaas geschoven, waarna de urine via de katheter uit de blaas kan stromen in een opvangzak. De blaas wordt daardoor constant geleegd. De opvangzak leegt u met een 'kraantje' in het toilet. De katheter zelf wordt na het inbrengen vastgezet in de blaas met een ballonnetje. Dat ballonnetje wordt gevuld met lucht of een vloeistof. Er bestaan ook verblijfskatheters die via de buikwand (suprapubisch) worden geplaatst.  

  YouTube video thumbnail

  Belangrijk om te weten

  • Verblijfskatheters vereisen grote hygiëne en moeten gespoeld worden om infectie en aanslag te voorkomen. 
  • Opvangzakjes kunnen ook op een been worden bevestigd, waardoor iemand mobiel blijft. 
  • In de nacht kan een (grotere) opvangzak aan het bed of een statief worden vastgemaakt.  

  Productoverzicht

  Wordt het vergoed?

  Incontinentiezorg is opgenomen in het basispakket van de Zorgverzekeringswet (Zvw). In die wet is vastgelegd dat onder voorwaarden absorberende en afvoerende hulpmiddelen worden vergoed. De kosten van wasbaar incontinentiemateriaal en incontinentiekleding krijgt u meestal niet terug. Bovendien vergoeden zorgverzekeraars meestal geen producten voor huidverzorging. 

  Zorgverzekeraars vergoeden alleen behandelingen en hulpmiddelen die door een gecontracteerde zorgverlener zijn voorgeschreven. Daarbij wordt eerst het eigen risico in rekening gebracht.

  Het hangt af van de polis van uw zorgverzekeraar wat en hoeveel u vergoed krijgt. U krijgt hulpmiddelen van gecontracteerde leveranciers volledig vergoed. U kunt dat lezen in de polisvoorwaarden van de eigen verzekering. Als u er niet uitkomt, kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

  Op Zorginstituut Nederland vindt u verzekerde zorg stomahulpmiddelen en incontinentiehulpmiddelen.(ZvW)

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactVerblijfskatheter met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  Deel deze pagina via: