Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Condoomkatheter

Condoomkatheters voeren urine af naar een opvangsysteem. Ze worden gebruikt door mannen met plas problemen.

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 17-07-2023

  Hoe werkt een condoomkatheter?

  Een condoomkatheter wordt over de penis afgerold en voert urine af naar een opvangsysteem, zoals een urine-opvangzak. Condoomkatheters heten ook wel penishulzen. Een hechtlaag aan de binnenkant zorgt dat de katheter op zijn plaats blijft. Via een flexibele buis wordt urine in een urine-opvangzak geleid. Afhankelijk van wat iemand doet, wordt een geschikte opvangzak gebruikt. Bijvoorbeeld een opvangzak die op het been gedragen wordt overdag en/of een grotere nachtzak die aan het bed gehangen bij het slapen. Na gebruik wordt de condoomkatheter verwijderd en weggegooid.

  Belangrijk om te weten

  Productoverzicht

  Alternatieven

  Wordt het vergoed?

  Incontinentiezorg is opgenomen in het basispakket van de Zorgverzekeringswet (Zvw). In die wet is vastgelegd dat onder voorwaarden absorberende en afvoerende hulpmiddelen worden vergoed. De kosten van wasbaar incontinentiemateriaal en incontinentiekleding krijgt u meestal niet terug. Bovendien vergoeden zorgverzekeraars meestal geen producten voor huidverzorging. 

  Zorgverzekeraars vergoeden alleen behandelingen en hulpmiddelen die door een gecontracteerde zorgverlener zijn voorgeschreven. Daarbij wordt eerst het eigen risico in rekening gebracht.

  Het hangt af van de polis van uw zorgverzekeraar wat en hoeveel u vergoed krijgt. U krijgt hulpmiddelen van gecontracteerde leveranciers volledig vergoed. U kunt dat lezen in de polisvoorwaarden van de eigen verzekering. Als u er niet uitkomt, kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

  Op Zorginstituut Nederland vindt u verzekerde zorg stomahulpmiddelen en incontinentiehulpmiddelen.(ZvW)

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactCondoomkatheter met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: