Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Anaaltampon

Anaaltampons of anaalpluggen verhinderen gedurende een kortere periode verlies van ontlasting.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een anaaltampon?

  Anaaltampons vervangen de functie van de sluitspier. Hierdoor kan ontlasting worden opgehouden tot een geschikt moment. De arts of specialist bepaalt of de anaaltampon een geschikte oplossing is. Er kan een rectaal toucher (inwendig onderzoek van de endeldarm) nodig zijn om dit te bepalen. Anaaltampons helpen als:

  • Andere continentiehulpmiddelen, zoals absorptiemateriaal, onvoldoende bescherming bieden.
  • Andere continentiehulpmiddelen een allergische reactie of irritatie van de huid veroorzaken.

  Hoe werkt een anaaltampon?

  Model en maat van een anaaltampon zijn zeer persoonlijk. Alleen in de praktijk kan er ontdekt worden welke tampon het beste past. Om dit te ontdekken zijn er startsets samengesteld om de modellen en maten uit te proberen. Deze startsets zijn niet gratis hier is een machtiging en recept voor nodig. 

  Anaaltampons met koordje brengt u zelf in, meestal met een glijmiddel en / of een inbrenghulp (applicator). Het speciale materiaal van de anaaltampon zorgt dat de darmgassen wel kunnen passeren. Door aan het koortje te trekken verwijdert u de tampon en kunt u de tampon weggooien.

  Belangrijk om te weten

  • De draagtijd is 8-12 uur.
  • Anaaltampons kunnen ook bij zelfirrigatie (klysma, darmspoeling) worden gebruikt.
  • Anaaltampons zijn van kunststof en nemen geen vocht op.
  • Er zijn verschillende modellen, materialen en maten (diameter).

  Productoverzicht

  Wordt het vergoed?

  Incontinentiezorg is opgenomen in het basispakket van de Zorgverzekeringswet (Zvw). In die wet is vastgelegd dat onder voorwaarden absorberende en afvoerende hulpmiddelen worden vergoed. De kosten van wasbaar incontinentiemateriaal en incontinentiekleding krijgt u meestal niet terug. Bovendien vergoeden zorgverzekeraars meestal geen producten voor huidverzorging.

  Op Zorginstituut Nederland vindt u verzekerde zorg stomahulpmiddelen en incontinentiehulpmiddelen.(ZvW)

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactAnaaltampon met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 13-11-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: