Beschermbroek
Beschermbroeken voorkomen doorlekken bij absorberende (incontinentie)materiaal. Ze lijken op plastic onderbroeken.
Laatst bijgewerkt op: 11-07-2023
Waarvoor dient een beschermbroek?
Door de beschermbroek komt de urine of ontlasting niet op de huid en voorkomt hiermee huid irritatie. Beschermbroeken geven extra zekerheid en is handig als langere tijd absorberend materiaal niet verwisseld kan worden, zoals 's nachts.
Hoe werkt een beschermbroek?
Beschermbroeken trekt u aan over het arbsorberend materiaal. Sommige modellen hebben drukknopen. Het elastiek van de beschermbroek sluit strak om de benen en taille.
Belangrijk om te weten
- Plastic beschermbroeken ademen niet, zweet en urine kunnen ophopen en de huid irriteren. U voorkomt dit door af en toe te luchten, de huid te drogen en huidbeschermingscrèmes te gebruiken.
- Beschermbroeken zijn wasbaar, zie hiervoor de wasvoorschriften.
- Voor rolstoelgebruikers bestaat een verhoogd model.
Productoverzicht
Uitvoeringen
Beschermbroeken bestaan in allerlei modellen, kleuren, maten en materialen. Veel voorkomende soorten zijn:
- PVC broek met been- en taille elastiek, in verschillende modellen, zoals heupslip, tanga.
- PU broek met been- en taille elastiek.
- PVC broek met drukknopen.
- PE strikslips.
- Beschermbroek met een absorberende laag, voor licht urineverlies.
Alternatieven
- Vaker verwisselen en/of zwaardere absorberende of andere materialen uitproberen. Vraag advies bij uw (continentie)verpleegkundig specialist.
Wordt het vergoed?
U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen.
Hoe te verkrijgen?
Zelf aanschaffen
Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.
Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.
Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.
Meer informatie
- Meer over continentiehulpmiddelen op de Hulpmiddelenwijzer. Daar vindt u ook meer tips en informatie over vergoedingen.
- Voor en nadelen van plastic beschermbroeken (2012, ervaringsverhaal op incontinentie.net).
- Belangrijke organisaties: incoclub.nl, bekkenbodem4all.nl en www.dwarslaesie.nl.
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactBeschermbroek met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!