Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Bekkenbodemtrainer

De bekkenbodemspieren zijn een groep spieren die onder in het bekken liggen. Soms werken de bekkenbodemspieren niet goed en ontstaat er pijn bij het vrijen, erectiestoornissen of incontinentie. Naast speciale oefeningen zijn er ook bekkenbodemtrainers: Ben Wa balletjes, vaginale balletjes, geisha balletjes of kegeltjes.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een bekkenbodemtrainer?

  De bekkenbodem is een spierlaag onder in het bekken die de organen in de buik draagt. Deze spierlaag zorgt dat de bekkenuitgangen (plasbuis, vagina en anus) zich kunnen openen en sluiten. De bekkenbodem speelt een belangrijke rol bij de stabiliteit van het bekken, de ademhaling en intiem zijn (seksualiteit). Bekkenbodemtrainers zorgen dat de kracht, uithoudingsvermogen en coördinatie van de bekkenbodemspieren getraind en versterkt worden. Een goed functionerende bekkenbodem is belangrijk voor het hebben van fijne seks bij intiem zijn.

  Hoe werkt een bekkenbodemtrainer?

  Bekkenbodemtrainers of vaginale balletjes zijn van plastic of staal met draad. De sekstoy-variant is meestal van siliconen. In de balletjes zit een los gewicht. Als u beweegt gebruikt u automatische uw bekkenbodemspieren om de balletjes op hun plek te houden. Zorg dat uw blaas leeg is en dat u ontspant voordat u de balletjes inbrengt. Gebruik eventueel wat glijmiddel op waterbasis, maar niet te veel, anders glijden ze er weer uit. Breng de balletjes vervolgens één voor één in, waarbij het touwtje buiten het lichaam blijft. U hoeft de balletjes niet ver naar binnen te duwen. Ze vinden vaak vanzelf hun plek. 

  Belangrijk om te weten

  • Net als bij gewoon trainen, bouwt u de training op. Allereerst kiest een juiste grootte en gewicht. De kegeltjes of ballen moeten goed in de vagina passen. Groter is vaak beter, maar als u bijvoorbeeld ook altijd kleine tampons (heeft) gebruikt, is een kleinere balgrootte aan te raden. Let ook op dat ze niet te zwaar zijn, ze kunnen er dan uit vallen. Voor beginners kan men denken aan 35 gram, oplopend naar 130 gram. Er zijn setjes te koop met zes balletjes die oplopen in gewicht.

  Productoverzicht

  Alternatieven

  • Er zijn ook vaginaballetjes die u met een app kunt bedienen. Die apps bieden extra manieren om te trainen aan en soms bieden ze tips en motivatie om de training vol te houden.
  • Gebruik vaginale balletjes alleen in de vagina en niet op andere plekken. Daarvoor zijn andere toys ontwikkeld, zoals bijvoorbeeld anaalkralen. 
  • Balletjes of kegels die u of afstand kunt laten trillen. 

  Wordt het vergoed?

  U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

  Hoe te verkrijgen?

  Zelf aanschaffen 

  Sommige hulpmiddelen bij intiem zijn kunt u vinden bij diverse verkooppunten als HEMA, Kruidvat, Etos en drogisterijen. Voor de speciale hulpmiddelen kunt u terecht bij erotische winkels, seksboetieks of seksshops bij u in de buurt. Of via het internet, bijvoorbeeld via bol.com, mailfemale.com, depaarsekeizerin.nl. easytoys.nl of christienleduc.nl

  Meer informatie

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactBekkenbodemtrainer met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 18-12-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: