Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Positiekussen

Positiekussens, sekskussens, seksbanken of sekspoefs kunnen uw lichaam ondersteunen bij intiem zijn als u snel moe bent of minder kracht heeft om een bepaalde positie vast te houden of in te nemen.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een positiekussen?

  Het kussen, bank of de poef zorgt dat de houding waarin u seks wilt hebben langer en eenvoudiger vol te houden is. Ook als u snel moe raakt van een bepaalde houding of standje en moeite heeft met bepaalde bewegingen. U heeft ondersteuning, meer houvast en kunt ook meer (tegen)kracht zetten. 

  Hoe werkt een positiekussen? 

  Er zijn diverse soorten en maten die bijvoorbeeld uw hele lijf, uw rug of billen ondersteunen. Met of zonder handvatten voor meer houvast en het voorkomen van wegglijden. De opblaasbare variant kunt u ook aanpassen aan uw gewicht of de weerstand die het kussen biedt. De hoes van het kussen is vaak ook (af)wasbaar.

  Belangrijk om te weten

  • Weet u niet precies welke ondersteuning u nodig heeft? De ergotherapeut of fysiotherapeut kan u adviseren.
  • De positie en hoe u het intiem zijn wilt vormgeven is leidend bij uw keuze voor speciale seksmeubels, banken, kussens en poef. Er zijn erotiekwinkels, sekswarenhuizen of seksshops waar u de meubels kunt bekijken en advies kunt vragen.

  Productoverzicht

  Alternatieven

  • Krukje voor geslachtsgemeenschap als u het gewicht van uw partner niet goed kunt dragen of snel vermoeid raakt door de heupbewegingen.
  • Gewone (wig) kussens en bijvoorbeeld zwangerschapskussens bieden vooral comfort en alleen een zachte ondersteuning.
  • Een opblaasbare bank waarop u in verschillende seksuele houdingen comfortabel ligt. Maar ook een gewoon luchtbed of hangmat vermindert de inspanning.

  Wordt het vergoed?

  U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

  Hoe te verkrijgen?

  Zelf aanschaffen

  Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

  Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

  Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactPositiekussen met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 05-11-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: