Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Intiem zijn bij slechtziend of blind

Als u blind bent of (zeer) slecht ziet heeft u zeker niet vaker problemen op het gebied van seksualiteit of intimiteit dan ziende mensen. Toch zijn er wel degelijk zaken waar u tegenaan kunt lopen, die ziende mensen niet ervaren. Hoe kunt u bijvoorbeeld flirten als u de ander niet ziet? Hoe weet u hoe u overkomt? En hoe zorgt voor een bepaalde mate van vertrouwdheid in bed? Hieronder vindt u tips voor uzelf en uw partner, een video en links naar meer informatie voor intiem zijn met een visuele beperking.

Inhoud

  Inhoud

  “Door mijn blindheid ben ik vaak ontzettend moe. Alles kost mij veel energie, omdat ik continu moet plannen en organiseren. Toch vind ik tijd maken voor intimiteit heel belangrijk. Ook al kan ik mijn vriend niet letterlijk zien; ik ‘zie’ hem wel door alle aanrakingen en nabijheid.”

  Wat u zelf kunt doen

  • Om seksualiteit en intimiteit op een prettige manier te beleven, is zelfvertrouwen nodig. Stel vragen aan iemand die u vertrouwt om een goed beeld van uzelf te krijgen. Bijvoorbeeld: Hoe zie ik eruit? Hoe komt mijn stem over? Hoe weet ik of iemand met mij flirt? En hoe voel ik of iemand opgewonden is?
  • Communiceer veel en vaak met uw partner. Wat vindt uw partner fijn? Wat vind ikzelf prettig? Waar zijn jullie nieuwsgierig naar? Ook in de ziende wereld zijn deze vragen belangrijk. Maar u kunt niet “zien” hoe uw partner zich voelt. U voelt natuurlijk emoties, maar alle signalen continu oppikken kost energie. Ga daarover ook regelmatig met elkaar in gesprek.
  YouTube video thumbnail

  Tips voor de partner

  • Weest u bewust van de afhankelijke rol die de ander heeft. Leg daarom zo veel mogelijk uit. Ook de basis-dingen die voor u normaal zijn over flirtgedrag of het vrijen zelf. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een volwassen vrouw niet weet dat haar vagina vochtig moet zijn om te kunnen vrijen. Op seksuele voorlichting ligt vaak een taboe en mensen met deze beperking zien niet alles op televisie of internet.
  • Leg zaken ook duidelijk en concreet uit, omdat mensen zich er letterlijk geen beeld bij kunnen vormen. En controleer het taalgebruik. Wat betekent ‘seks en intiem zijn’ voor u en wat voor de ‘ander’? Een beetje voelen of ook echt penetreren?
  • Een partner van iemand met een visuele beperking gaf ook ooit deze tip: ga zelf op bed liggen en laat de ander volledig voelen. Hoe groot is het bed, hoe groot ben jij? Hoe voelt alles aan? Zo ontstaat meer gevoel voor verhoudingen.

  Meer informatie

  • Vragen? Geen vraag is te gek! Stel ze aan de deskundigen van de kennisgroep van Bartiméus, Koninklijke Visio en Robert Coppes Stichting (kennisgroep-ris@bartimeus.nl). Hier kan iedereen met vragen terecht over relaties intimiteit en seksualiteit bij mensen met een visuele beperking.
  • https://www.capido.nl (datingsite voor mensen met een verstandelijke/lichamelijke beperking)
  • https://www.passendlezen.nl (boeken in de juiste leesvorm; ook erotische verhalen)
  • https://muzieum.nl (muZIEum voor belevingen)

  Bron

  Sickandsex.nl

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: