Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Intiem zijn en epilepsie

Epilepsie hoeft geen invloed te hebben op uw seksleven. Seks kan net zo goed zijn als bij ieder ander. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 30% van de patiënten met epilepsie problemen ervaart met seksualiteit. De oorzaak van de problemen verschillen per persoon. Medicijnen kunnen invloed hebben. Sommige anti-epileptica hebben als bijwerking dat iemand minder zin heeft in seks. Daarnaast kan ook de angst voor een aanval meespelen waardoor ontspannen en intiem zijn lastig is.

Inhoud

  Inhoud

  Wat u zelf kunt doen

  • Praat met uw partner. U kunt bijvoorbeeld bang zijn om een aanval te krijgen tijdens het vrijen. Soms is juist uw partner bang dat het vrijen een aanval kan veroorzaken. Meestal veroorzaakt seks geen aanval maar de snelle overgang tussen inspanning en ontspanning kan dit wel veroorzaken.
  • Bespreek uw medicatie en eventuele bijwerking(en) met uw behandelaar. U kunt aangeven dat u minder zin in seks heeft en vragen wat de mogelijkheden zijn om uw medicatie aan te passen. Als u door de medicatie vermoeid bent, heeft u ook minder zin en energie voor seks. 
  • Heeft u problemen? Het kan helpen om uw gedachten en gevoelens te bespreken met uw huisarts, neuroloog, medisch maatschappelijk werker, epilepsieconsulent, epilepsieverpleegkundige of seksuoloog. Zij horen vaker verhalen zoals die van u en willen u graag helpen. Dit kan bijdragen tot een fijner seksleven.
  • Op de Hulpmiddelenwijzer vindt u hulpmiddelen bij intiem zijn. (Wij werken hier aan)

  Meer informatie

  • Op Epilepsie.nl over seks en epilepsie. U kunt bij de epilepsielijn terecht voor vragen, voor informatie over epilepsie of een gesprek met iemand die zelf ervaring heeft met epilepsie.
  • Op Sein.nl over epilepsie, seksualiteit en relaties.
  • Soms is er naast epilepsie ook een verstandelijke beperking. SEIN heeft een folder gemaakt om over seksualiteit te praten: Aanraken, knuffelen en meer.

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: