Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Intiem zijn en diabetes

Mensen met een chronische ziekte hebben een verhoogde kans op seksuele problemen, daarover praten is vaak of nog steeds een taboe. Want mensen met een aandoening of chronische ziekte hebben geen seks, toch? Diabetes kan invloed hebben op uw seksleven. Misschien door de ziekte zelf, de medicijnen of de manier waarop u ermee om gaat. Eén van de eerste symptomen van diabetes bij mannen kan zelfs een erectiestoornis zijn. Niet alle klachten komen door uw ziekte. En iedereen is verschillend, ook bij intiem zijn met diabetes. U vindt hier tips en websites waar u terecht kunt voor meer informatie.

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 22-03-2024

  YouTube video thumbnail

  Bijwerking medicijnen

  In het algemeen geldt: een betere instelling van de diabetes stelt de latere nadelige gevolgen op de seks uit. Maar de medicatie die wordt voorschreven, kan schadelijke gevolgen hebben voor de seks.

  Bij diabetes komt vaak hoge bloeddruk (hypertensie) en hoog cholesterol voor. De orale antidiabetica en insuline hebben geen nadelige invloed op intiem zijn. Dit geldt ook voor carbasalaatcalcium (Ascal), cholesterolverlagers echter, kunnen wel seksuele bijwerkingen geven. Bètablokkers tegen de hoge bloeddruk kunnen vermoeidheid veroorzaken en minder zin in seks.

  Wat u zelf kunt doen

  • Een goede conditie maakt het verschil tijdens het vrijen en het is belangrijk dat het bloedsuikerspiegel goed is ingesteld. Belangrijk factoren om te genieten van seks: voldoende bewegen, gedoseerde activiteiten ondernemen en vooraf iets eten om een hypo te voorkomen. Praat erover met elkaar, neem de tijd, ook om op te warmen en gebruik eventueel speeltjes om opgewonden te raken.
  • Diabetici hebben problemen met de doorbloeding vanwege versuikering van de bloedvaten, de vocht afscheiding is daardoor minder. Normaal raakt een vrouw opgewonden, de doorbloeding gaat omhoog en de slijmvliezen van de vagina gaan (veel) vocht afscheiden. Bij diabetes blijft de vagina droger, een glijmiddel kan hierbij helpen. Maar ook stimulatie met een vibrator of vacuümpomp kan het intiem zijn verlengen of mogelijk maken.
  • De haarvaten in de penis kunnen beschadigd raken door een te hoge bloedsuikerspiegel en dit kan zorgen voor erectieproblemen. De doorbloeding bij diabetespatiënten is minder goed, en voor een erectie moet er bloed naar de penis. Om een erectie op te wekken kan een vacuümpomp of penispomp gebruikt worden. Ook kunt u erectiepillen nemen. Daarna zorgt een penisring(cockring of drukring) om de penis en of ballen dat het bloed niet meer weg kan, een hardere en langere erectie is dan mogelijk.

  Informatie

  Bron: Sickandsex.nl

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: