Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Intiem zijn met COPD (astma)

Chronische longziekten zoals astma en COPD zijn vaak progressief van aard, het wordt erger. Een longpatiënt zal zich vaak moeten aanpassen aan wisselende (lichamelijke) omstandigheden. Dit heeft gevolgen voor uw activiteiten en dagelijkse leven, op uw werk, thuis maar ook op uw seksleven. U vindt hier tips, hulpmiddelen en informatie.

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 18-08-2023

  Kortademigheid, vermoeidheid en een algemeen slechte conditie kunnen de zin in seks sowieso al verminderen. Chronische hoesten, het slijm dat u ophoest en een slechte adem is een extra horde om te nemen. Ook angst en schaamte spelen mee. Bang om benauwd te worden, te hoesten tijdens het vrijen en urine te verliezen beïnvloedt de opwinding en het krijgen van een orgasme negatief. Een negatief zelfbeeld heeft altijd invloed op de seksualiteitsbeleving. 

  Wat u zelf kunt doen

  • Zorg voor een zo goed mogelijke lichamelijke en mentale conditie, dat verbetert uw (solo)seksleven. 
  • Een echte aanrader: humor en praat met elkaar, ook over de angst en schaamte. Al hoeft dat niet direct voor het vrijen. 
  • Een goed klimaat in de slaapkamer, niet te koud (kan een hoestprikkel geven) en niet te warm (kan extra benauwdheid geven). 
  • Neem van te voren eventueel een kort werkende luchtwegverwijder. 
  • Doe het rustig aan tijdens vrijen, en heb seks als u uitgerust bent en neem zo nodig pauzes. Overdag vrijen kan bij astma prettiger zijn, de klachten zijn vaak overdag minder.
  • Probeer verschillende posities tijdens vrijen waarbij er minder druk op de borst is.
  • Zorg voor prikkelende of stimulerende beelden of hulpmiddelen, en probeer verschillende technieken. Op de Hulpmiddelenwijzer vindt u hulpmiddelen voor stimulatie of bevrediging. Deze worden de komende tijd nog aangevuld.
  • Vrijen is meer dan penetreren, als u niet vochtig en dus opgewonden bent, kunt u beter wachten tot u dit wel bent of een glijmiddel gebruiken. Doet vrijen pijn, dan wordt het probleem alsmaar groter. 
  • Heeft u problemen met een erectie krijgen of houden kijk op: intiem zijn en erectieproblemen

  Meer informatie

  Medicatie en allergie (bespreek dit met uw huisarts)

  • Luchtwegverwijders kunnen een geïrriteerd gevoel geven in de keel of een droge mond, wat bij het zoenen vervelend kan zijn. Ook kunnen ze een onrustig gevoel geven. Sommige mensen ervaren dat als seksueel positief, andere als negatief. 
  • Ontstekingsremmers kunnen een schimmelinfectie in de mond veroorzaken. Dit kan voor zowel patiënt als partner vervelend zijn met zoenen en vrijen. Infecties in de mond kunnen voorkomen worden door na gebruik van een ontstekingsremmer de mond te spoelen of iets te eten. 
  • Antibiotica en orale corticosteroïden (zoals prednison) kunnen vaginale schimmelinfecties veroorzaken. Hierdoor kan pijn bij het vrijen ontstaan. 
  • Corticosteroïden kunnen ook menstruatiestoornissen, stemmingswisselingen, depressie en persoonlijkheidsveranderingen veroorzaken. Bij langdurig gebruik kan het lichaamsgewicht toenemen en het uiterlijk veranderen. Langdurig gebruik kan ook zorgen voor minder testosteron en daardoor minder zin in vrijen. 
  • Mensen met astma zijn allergiegevoelig. In contact komen met sperma (human seminal plasma allergy)kan resulterend in jeuk, branderigheid, roodheid en pijn maar ook hoesten en kortademigheid en in zeldzame gevallen ook in een anafylactische shock. Een latexallergie (condooms) of allergie voor bestanddelen in het glijmiddel kan zo’n zelfde reactie veroorzaken. Ook door het lichamelijk contact, vanwege stoffen in het speeksel, sperma of vaginaal vocht kan een allergische reactie veroorzaken.

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: