Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips om intiem zijn anders vorm te geven

Soms is volledig herstel van de seksuele functies niet mogelijk, maar door accepteren en aanpassingen, met of zonder hulpmiddelen kan er een nieuwe vorm van intimiteit en seksualiteit ontstaan.

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 18-12-2023

    Een gezond lichaam alleen is geen voorwaarde om seks te hebben. Seks is ook fijn als u een beperking of aandoening heeft. Wel is het belangrijk dat u goede informatie krijgt over uw aandoening, ziekte of beperking en dat u weet welke invloed dit heeft op het intiem zijn, de beleving van uw lichaam en dat van de ander. Dit is echter niet het hele verhaal.  

    Een nieuwe vorm zoeken

    Een manier om te onderzoeken hoe u uw seksualiteit opnieuw kunt vormgeven is de weegschaal methode.  

    U kunt samen met uw partner (of zorgverlener) een aantal remmende factoren en stimulerende factoren benoemen. Dit toont al snel dat de ziekte, de beperking of de medicijnen niet allesbepalend zijn. Er zijn heel veel manieren en gedragingen die het intiem zijn beïnvloeden. Een praktische en creatieve aanpak als de weegschaalmethode zorgt dat u ‘mythes’, misverstanden en vastgeroeste ideeën over wat een goed seksleven is kunt loslaten. U kunt een nieuwe vorm vinden voor het beleven van uw eigen seksualiteit en intimiteit.

    Mist u kennis over uw situatie en seksualiteit?

    Ga vooral het gesprek aan met uw (huis)arts of behandelaren over de lichamelijk gevolgen en wat de invloed van uw medicijnen op uw seksleven is. Een fysiotherapeut kan advies geven over uw houding en oefeningen geven die u ondersteunen. Een ergotherapeut kan meedenken over technologische hulpmiddelen en een logopedist kan oefeningen geven zodat bijvoorbeeld de speekselproductie tijdens het zoenen minder wordt.

    Op de Vilans Hulpmiddelenwijzer kunt u via uw situatie zoeken naar de activiteit intiem zijn. Als u kiest voor bijvoorbeeld diabetes en daarna de activiteit intiem zijn vindt u hulpmiddelen die u kunnen ondersteunen en tips over diabetes en intiem zijn

    Bron

    Richtlijn veranderende seksuele gezondheid (2021, V&VN, ZonMw, Trimbos instituut en Rutgers)

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: