Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Intiem zijn met een dwarslaesie

Een dwarslaesie is een beschadiging van het ruggenmerg. De signalen vanuit de hersenen komen nu niet meer goed aan bij bepaalde delen van uw lichaam. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld uw benen niet meer bewegen. Andersom komen ook signalen vanuit uw lichaam niet meer goed aan bij uw hersenen.

Inhoud

  Inhoud

  Begrijpelijk dat een dwarslaesie ook invloed heeft op uw seksleven. Naast onze pagina Hulpmiddelen en een dwarslaesie met uitgebreidere algemene informatie, vindt u hier tips, video en websites met meer informatie over intiem zijn met een dwarslaesie.

  YouTube video thumbnail

  Wat u zelf kunt doen

  • Seks is bewegen, voelen en strelen, gemeenschap hebben is niet hetzelfde als intiem zijn. Praktische problemen vragen praktische oplossingen, seks is gewoon gedoe en kost meer moeite met een dwarslaesie. De ‘lekkere’ plekjes van vroeger zijn niet meer zo gevoelig, het kost tijd om nieuwe plekjes te vinden die dit gevoel wel oproepen.
  • Belangrijk is vooral om, als u een partner hebt, hier goed over te praten. Uw lijf heeft een nieuwe gebruiksaanwijzing, de bedrading is ontregeld. Vochtig worden, stijf worden of klaarkomen is niet meer vanzelfsprekend. Dus richt u op wat wel lekker is. Probeer vooral ‘speeltjes’ uit, waar u of jullie zich veilig en fijn bij voelen. Stimuleren kan met een vibrator of vacuümpomp en glijmiddel heft het tekort aan vocht op.
  • De penis is een zwellichaam en kan bij stimulatie een reflexerectie geven. Om de erectie vast te houden kan een penisring gebruikt worden. Soms helpt viagra ook in een juiste dosering. Bespreek dit met uw (revalidatie) arts.
  • Neem de tijd, zorg voor ondersteuning van kussens, hoe meer ontspannen hoe beter. Ook een warme kamer kan helpen bij het ontspannen. Heeft u ook last van incontinentie, dan kunt u van tevoren uw blaas legen.
  • Kan het ook anders? In de ochtend vrijen is een oplossing, u heeft meer puf en bent uitgerust en hebt meer energie. Als u gewend was om bovenop te zitten of te liggen, is er een ander standje of hulpmiddel als een krukje voor gemeenschap.
  • Bovenal vraag naar informatie bij uw revalidatie, zij beantwoorden deze vragen iedere dag. Ze kunnen advies geven en eventuele onduidelijkheden wegnemen.

  “Plassen, poepen en seks zijn niet meer vanzelfsprekend. Dat wordt nog weleens vergeten door de omgeving”

  Meer informatie

  Bron

  Sickandsex.nl

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: