Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Verzwaarde deken

Verzwaarde dekens (verzwaringsdeken) of ballendekens gebruikt u bij de behandeling van slaapproblemen waarbij motorische en psychische onrust een rol speelt. De druk van de deken helpt het lichaam tot rust te komen en geeft een gevoel van geborgenheid en veiligheid.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een verzwaarde deken?

  Een verzwaarde deken helpt (hyperactieve) personen die harde prikkels nodig hebben om te ontspannen. Denk hierbij aan ADHD, spasmen, ernstige gedragsproblemen en ziekten met ontspanningsproblemen, bijvoorbeeld Huntington en Korsakov. Maar ook bij pijn, depressie of dementie kunt u het verzwaarde deken inzetten.

  Hoe werkt een verzwaarde deken?

  Het verzwaarde deken stimuleert het lichaam puntsgewijs en geeft een gevoel van geborgenheid. De druk van het deken stimuleert een gewaarwording van aanraking (oppervlakkig gevoel) en van spieren en gewrichten (diep gevoel). Dit stimuleert de aanmaak van hormonen die een ontspannen en kalmerend gevoel geven. Kinderen vinden het vaak heerlijk om met de deken te spelen.

  Belangrijk om te weten

  • Let op! Lichamelijke (pijn)klachten door bijvoorbeeld een versleten heup of knie kunnen door gebruik verergeren.
  • Sommige verzwaarde dekens zijn geschikt voor de wasmachine. Let hierbij wel op het maximale laadgewicht. 

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Een plastic ballendeken (6/7 kg) zorgt voor grote stimulatie en druk.
  • Een lichtere deken met polystyreenkorrels (4 kg) omsluit vooral het lichaam.
  • Een met zand gevuld exemplaar, weegt tot 24 kg.
  • Een verzwaarde deken met schakelkettingen in tunnels die zich gemakkelijk aanpassen aan de lichaamsvorm.
  • Speciale babydekens.
  • Zachte fleece-dekens, geschikt voor in de wasmachine.

  Alternatieven

  • U vindt op internet diverse tips om zelf een verzwaarde deken te maken. Wasbare verzwaarde dekens maakt u met kunststof granulaatkorrels. 

  Wordt het vergoed?

  U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

  Hoe te verkrijgen?

  Zelf aanschaffen

  Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

  Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

  Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

  Meer informatie 

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactVerzwaarde deken met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 15-09-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: