Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips voor bewegen en sporten

We brengen heel wat uren zittend en liggend door, sporten, bewegen, wandelen, ze schieten er nog al eens bij in. Wilt u meer bewegen? Op deze pagina vindt u handige tips om u in beweging te krijgen, alle beweging helpt! Wilt u zich er verder in verdiepen? Dan vindt u op deze pagina ook externe websites met meer informatie.

Inhoud

  Inhoud

  Zitten en liggen: dodelijk vermoeiend!

  De wetenschap bewijst het keer op keer: zitten en liggen is schadelijk voor de gezondheid. Soms zitten en liggen we meer dan 10 uur op een dag. Voor de televisie, achter de computer, tijdens het lezen of muziek luisteren en in de auto of (rol)stoel.

  Waarom bewegen?

  Door bewegen houdt u uw hart, longen en bloedvaten gezond. Daarmee verkleint u de kans op het krijgen van chronische zieken als hart en vaatziekten en diabetes. U verhoogt uw weerstand en bent daardoor beter toegerust om infecties bij virussen te bestrijden. U traint met bewegen ook de spieren, deze worden sterker en dat is gunstig voor botten en gewrichten. En u verkleint hiermee ook het risico op vallen. Uit onderzoek blijkt dat bewegen ook gunstig is voor de geestelijke gezondheid (depressie) en het gaat overgewicht tegen.

  Alle beweging helpt!

  Een paar simpele tips:

  • Ga in elk uur zitten in ieder geval 2 tot 3 keer minstens 2 minuten staan en lopen.
  • Ga alleen voor de televisie zitten als u een programma echt wilt zien.
  • Ga zitten op een hometrainer.
  • Ga staan bij dingen die u normaal aan een tafel doet vanuit een stoel, bijvoorbeeld krant lezen of puzzelen.
  • Neem vaker de trap, met of zonder hulpmiddelen voor extra beweging. Zie ook onze tips voor een veilige trap.
  • Laat de rolstoel staan als u nog met de rollator ergens heen kan lopen.
  • Stap een halte eerder uit de bus en loop naar huis.
  • Tips met duidelijke uitleg en foto’s voor bewegen in huis als u wat ouder bent vindt u op de beweegposter. U kunt de pdf van de beweegposter helemaal onderaan deze pagina gratis downloaden.
  • Een handig hulpmiddel bij bewegen met een handicap is de beweegwaaier, ontwikkeld door: Zo kan het ook! Het landelijk programma van het Nationaal Kenniscentrum Gehandicaptensport.

  Voor iedereen geldt: beweeg genoeg

  Hulpmiddelen en sporten

  Er bestaan veel hulpmiddelen om te gaan bewegen en sporten, zoals speciale sportrolstoelen, hardloopprothesen, zwemkleding bij incontinentie. De Hulpmiddelenwijzer helpt u om goede hulpmiddelen bij sport en beweging te kiezen.

  Meer informatie

  Downloads

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: