Tips voor bewegen en sporten
We brengen heel wat uren zittend en liggend door, sporten, bewegen, wandelen, ze schieten er nog al eens bij in. Wilt u meer bewegen? Op deze pagina vindt u handige tips om u in beweging te krijgen, alle beweging helpt! Wilt u zich er verder in verdiepen? Dan vindt u op deze pagina ook externe websites met meer informatie.
Laatst bijgewerkt op: 24-04-2025
Zitten en liggen: dodelijk vermoeiend!
De wetenschap bewijst het keer op keer: teveel zitten en liggen is schadelijk voor de gezondheid. Soms zitten en liggen we meer dan 10 uur op een dag. Voor de televisie, achter de computer, tijdens het lezen of muziek luisteren en in de auto of (rol)stoel.
Waarom bewegen?
Door bewegen houdt u uw hart, spieren, longen en bloedvaten gezond. Daarmee verkleint u de kans op het krijgen van chronische ziekten als hart en vaatziekten en diabetes. U verhoogt uw weerstand en bent daardoor beter toegerust om infecties bij virussen te bestrijden. U traint met bewegen ook de spieren, deze worden sterker en dat is gunstig voor botten en gewrichten. En u verkleint het risico op vallen. Uit onderzoek blijkt dat bewegen ook gunstig is voor de geestelijke gezondheid (depressie) en het gaat overgewicht tegen.
Alle beweging helpt!
Een paar tips om eenvoudig toe te passen in uw dagelijkse leven:
- Ga in elk uur dat u zit, in ieder geval 2 tot 3 keer minstens 2 minuten staan en lopen.
- Kijk alleen televisie als u een programma echt wilt zien.
- Als u spullen die u dagelijks nodig heeft expres wat verder weg legt, zoals uw bril of uw afstandsbediening dan zijn dat toch weer extra stappen. En u heeft een vaste plek voor de spullen, u raakt ze minder snel kwijt.
- Een TV zonder afstandsbediening is lastig, maar het is aan te raden om andere apparaten zoveel mogelijk met de hand te bedienen. U loopt, bukt en strekt hierbij. Als het niet echt nodig is, installeer dan geen omgevingsbesturing (met of zonder spraak) voor uw licht, de gordijnen of koffiezetapparaat
- Ga staan bij dingen die u normaal aan een tafel doet vanuit een stoel, bijvoorbeeld krant lezen of puzzelen.
- Neem vaker de trap, met of zonder hulpmiddelen voor extra beweging. Zie ook onze tips voor een veilige trap.
- Laat de rolstoel of scootmobiel staan als u nog met de rollator of wandelstok ergens heen kan lopen.
- Stap een halte eerder uit de bus en loop naar huis.
- Rijdt u nog auto? Parkeer wat verder weg om nog een stukje van de reis te voet af te leggen.
- Als u normaal online bestelt, ook de dagelijkse boodschappen, kunt u ervoor kiezen om dit weer lopend of fietsend doen.
- U kunt een stappenteller, beweging- of activiteitenmeter gebruiken om een beeld te krijgen hoeveel stappen u zet op een dag.
Hulpmiddelen
- Uitleg en foto’s voor bewegen in huis als u wat ouder bent vindt u op de beweegposter. U kunt de pdf van de beweegposter helemaal onderaan deze pagina gratis downloaden.
- Voor bewegen met een handicap is de beweegwaaier, ontwikkeld: Zo kan het ook! Het landelijk programma van het Nationaal Kenniscentrum Gehandicaptensport.
- Gaat sporten niet vanzelf? Gebruik zo mogelijk een hulpmiddelen om te gaan bewegen en sporten. U vindt mogelijkheden op hulpmiddelen bij sport en beweging.
Meer informatie
- Ouderen zitten en liggen teveel, artikel over onderzoek op Medisch Contact.
- www.allesoversport.nl meer over de beweegnorm en over vergoedingen voor hulpmiddelen en sporten.
- www.kenniscentrumsportenbewegen.nl is een beweegprogramma te vinden voor mensen met dementie. In de beweeggids vindt u beschrijvingen van oefeningen met heldere uitleg in diverse filmpjes.
- www.gehandicaptensport.nl met richtlijnen en tips om (thuis) te blijven sporten.
- Uniek Sporten Thuis is ontwikkeld met steun van het Bartiméus Fonds en zo toegankelijk mogelijk gemaakt. Daarom zijn de workouts in het programma volledig gratis. Alle oefeningen zijn voorzien van audiodescriptie en daarnaast zijn de workouts voor doven en slechthorenden voorzien van gebarentaal en ondertiteling.
- www.gezondheidsnet.nl Een beperking is geen drempel! Er zijn 50.000 actieve sporters met een beperking in Nederland. Wilt u weten uit welke sporten u kunt kiezen? Kijk op Sporten met een Handicap
- www.sportindebuurt.nl lokaal sporten.
- www.rijksoverheid.nl over sporten en bewegen
- www.zorgvannu.nl innovaties voor sport en bewegen.
- Op Diabetes.nl over sport en bewegen.