Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips voor remmen met de fiets

Als u een verminderde handfunctie hebt, kan het lastig zijn om de handrem van uw fiets te gebruiken. We geven u hieronder tips en alternatieven zodat u toch uw handrem kunt gebruiken.

Inhoud

  Inhoud

  Tips

  • Gebruik een fiets met terugtraprem of laat van uw fiets een fiets met terugtraprem maken. U heeft uw handen dan niet nodig om te remmen.
  • Maak gebruik van een dubbele remhendel. Zet de remkabel van de zijde waar u te weinig of geen knijpkracht heeft om naar de andere kant. Hiervoor zijn speciale knijpremmen te koop waar beide kabels in kunnen. U bedient dan met één hand zowel de voor- als achterrem. U kunt dit laten doen bij een fietsenmaker.
  • Plaats de remmen zo dat u er makkelijk met uw vingers bij kunt. Soms moet de remhendel iets dichter bij het handvat gezet worden of in een iets andere hoek.
  • Als een remhendel aan de bovenzijde van het stuur zit, kunt u door op de hendel te leunen de rem indrukken; soms is dat makkelijker dan knijpen.
  • Er zijn remhendels die instelbaar zijn. U kunt deze dan zelf zwaarder of lichter afstellen.
  • Maak het hendeltje van de rem wat langer of korter. Door de langere hefboom die ontstaat hebt u minder kracht nodig om te knijpen. U moet hierbij uw vingers wel verder strekken om de remmen te omvatten. Kunt u de vingers niet ver open strekken kies dan eerder voor een korte remhendel.

  TIP: Met uw fysio- of ergotherapeut kunt u kijken wat voor u de beste oplossing is. Een revalidatietechnicus kan ook voor u iets op maat maken.

  Alternatieven

  Er is een speciale rem met drukremsysteem te koop die op een standaard stuur past. U remt door op het remsysteem te drukken. Dit kan zelfs een doorlopende stang zijn boven op een doorlopend stuur.

  Informatie

  Let altijd op uw veiligheid! 

  Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

  Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

  Bron

  Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.

  Deel deze pagina via: