Vierwielfiets
Vierwielfietsen maken het mogelijk om zelfstandig te fietsen vrijwel zonder risico op vallen. De vierwielfiets heeft twee wielen aan de voorkant en aan de achterkant. Hierdoor heeft u bij het op- en afstappen en tijdens het rijden meer steun en stabiliteit. U kunt ook op deze fiets blijven zitten als u niet fietst, bijvoorbeeld als u voor een stoplicht staat.
Laatst bijgewerkt op: 16-08-2023
Waarvoor dient een vierwielfiets?
Op een tweewieler moet u uw evenwicht goed bewaren, een driewielfiets gaat tegen uw gevoel in, maar op een vierwieler fiets u zo weg! Vierwielfietsen bieden meer stabiliteit. Vallen is bijna niet mogelijk, bijvoorbeeld bij ongecontroleerde bewegingen en evenwichtsproblemen.
Hoe werkt een vierwielfiets?
U rijdt met een vierwielfiets als met een gewone fiets. Een vierwielfiets voelt anders aan in de bocht: ze hellen niet mee. Vierwielfietsen hebben een parkeerrem, waarmee u de fiets vastzet, net als een handrem in een auto. Dat is belangrijk voor het veilig op- en afstappen. Vierwielfietsen met een vrijloop(koppeling) hebben als voordeel dat de trappers niet meebewegen met het voortbewegen van de fiets. daardoor kunt u uw benen af en toe laten rusten tijdens het fietsen.
Belangrijk om te weten
- Veel aanpassingen voor standaardfietsen passen ook op de vierwielfiets.
- Onderhoud is belangrijk. U regelt dat bij een fietsendealer of een gespecialiseerde fietsenmaker. Meer over een keurmerk van dealers op www.tweewieler.nl.
- Een vierwielfiets is breder, waardoor de fiets niet overal door past.
Productoverzicht
Uitvoeringen
- Solo, inklapbaar exemplaar die ook kan dienen als rollator.
- Tourfiets met 4 wielen voor langere afstanden en hogere snelheden.
- Taxi met 4 wielen, voor 3 - 6 personen. Het is een duo-vierwielfiets met een bankje voor 2/3 personen en een aanhanger voor nog twee mee-fietsende personen.
Alternatieven
- Er is ook een vierwielfiets voor twee personen.
- Een elektrische vierwielfiets.
- Op de Hulpmiddelenwijzer: tips voor vervoer.
Wordt het vergoed?
U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen.
Hoe te verkrijgen?
Zelf aanschaffen
Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.
Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.
Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.
Huren
De meeste hulpmiddelenleveranciers bieden ook mogelijkheden om het hulpmiddel te huren. Hiermee kunt u het hulpmiddel goed uitproberen in uw thuissituatie en kijken of het voldoet aan uw verwachtingen. Vooral bij de dure hulpmiddelen die niet vergoed worden vanuit de basisverzekering kan dit een oplossing zijn. U kunt bij het zoeken op internet dan de term huren in uw zoekopdracht gebruiken. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u meer tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.
Meer informatie
- Op www.fietsersbond.nl vindt u meer informatie over fietsen.
- Op Beteroud.nl; 6x tips en cursussen Blijf Veilig Mobiel voor ouderen.
- Let op: in het reguliere aanbod van de WMO komt de vierwielfiets niet voor. U kunt met de offerte, de verklaring van uw behandelaar en eventuele onafhankelijke clientondersteuner argumenten aandragen om uw aanvraag toch te ondersteunen. U kunt ook proberen met de offerte een PGB voor WMO ondersteuning aan te vragen.
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactVierwielfiets met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!