Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Anti-decubitus matras

U gebruikt een anti-decubitus matras als u doorligplekken kunt krijgen omdat u langdurig moet liggen.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een anti-decubits matras?

  Anti-decubitus matrassen helpen doorligplekken door langdurig liggen voorkomen. Als er al doorligwonden zijn, kunnen deze matrassen verergering tegengaan of verminderen.

  Hoe werkt een anti-decubitus matras?

  Een anti-decubitus matras is meestal een drukverlagend matras. Andere belangrijke eigenschappen zijn onder andere het bieden van goede ondersteuning, het ademend vermogen en de opname van vocht. Er zijn in principe 2 verschillende soorten anti-decubitus matrassen:

  • Matrassen om doorligwonden te voorkomen.
  • Matrassen (meestal drukwisselmatrassen) die worden gebruikt als er al sprake is van een doorligwond.
  YouTube video thumbnail

  Belangrijk om te weten

  • Om in aanmerking te komen voor een anti-decubitus matras is meestal een indicatie nodig van de (behandelend) arts. Deze kan ook  inschatten welke soort AD(anti-decubitus)-matras in uw situatie het beste is.
  • Er bestaan losse hoezen voor anti-decubitus matrassen.

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Matrassen van schuim (voorkomen). Er bestaan twee hoofdtypes: koudschuim en traagschuim. Matrassen van koudschuim ademen en nemen goed vocht op. Koudschuim kan zich zodanig aanpassen aan het lichaam dat het lichaam voldoende ondersteuning krijgt waar dat nodig is. Koudschuim voelt koud aan. Traagschuim voelt eerder warm aan, veert heel langzaam terug en vormt zich naar het lichaam als het warm wordt.
  • Low air loss matrassen (behandelen). Low air loss matrassen bestaan uit aaneengeschakelde luchtkussens (ook compartimenten genoemd). Een motor blaast lucht in de luchtkussens, die daardoor opbollen en een gelijkmatige druk geven. Het principe van low air loss is dat de luchtkussens kleine gaatjes bevatten, waardoor de steeds ingevoerde lucht langzaam ontsnapt. De constante luchtstroom is goed voor de huidconditie.
  • Wisseldrukmatrassen (behandelen). Luchtmatrassen waarbij de druk constant varieert.

  Wordt het vergoed?

  U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactAnti-decubitus matras met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 10-09-2023 

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: