Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Antidecubitus zitkussen

Antidecubitus zitkussens voor in een stoel of rolstoel geven minder kans op doorligplekken die kunnen ontstaan door langdurig zitten.

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 10-09-2023

  Waarvoor dient een antidecubitus zitkussen?

  Als u kans hebt op doorlig- of doorzitplekken omdat u dagelijks lang in een stoel of rolstoel moet zitten, kan een speciaal antidecubitus kussens uitkomst bieden. Zo'n kussen is drukverlagend en biedt comfort, ondersteuning en huidbescherming.

  Hoe werkt een antidecubitus zitkussen?

  Een antidecubitus kussen werkt drukverlagend. Deze zitkussens bieden goede ondersteuning, hebben een ademend vermogen en nemen vocht op.
  Er zijn in principe twee verschillende soorten antidecubitus kussens: kussens om doorligplekken te voorkomen en kussens die worden gebruikt als er al sprake is van een wond.

  Belangrijk om te weten

  • Het is belangrijk een rolstoel goed in te stellen. Dit helpt ook decubitus(wonden) te voorkomen.
  • Om in aanmerking te komen voor een antidecubitus kussen is meestal een indicatie nodig van de (behandelend) arts.
  • Plaats antidecubitus kussens op een harde ondergrond. Daardoor gaat de zitting niet doorhangen en is er minder kans op (extra) drukplekken op het lichaam.

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  Anti decubitus kussens bestaan in verschillende uitvoeringen: 

  • Zitkussens van schuim. Er bestaan twee hoofdtypes: koudschuim en traagschuim. Zitkussens van koudschuim ademen en nemen goed vocht op. Koudschuim kan zich zodanig aanpassen aan het lichaam dat het lichaam voldoende ondersteuning krijgt waar dat nodig is. Koudschuim voelt koud aan. Traagschuim voelt eerder warm aan, veert heel langzaam terug en vormt zich naar het lichaam als het warm wordt.
  • Luchtkussens. Er bestaan veel soorten luchtkussens. Bij de ene soort pompt u lucht in verschillende compartimenten, zodat de lucht van één compartiment naar een ander kan stromen. Daardoor verandert de drukverdeling. Een andere soort heeft compartimenten waarin luchtzakjes vrij kunnen bewegen.
  • Gelkussens hebben bijna altijd een basis van koudschuim. Op de drukpunten van het lichaam (stuit en zitbeenderen) is een uitsparing gemaakt in het schuim. Deze uitsparing is gevuld met een gelkussen. Het gelkussen is gevuld met siliconen en past zich gemakkelijk aan de vormen van het lichaam aan.

  Alternatieven

  • Er bestaan losse antidecubitushoezen die om een kussen passen.

  Wordt het vergoed?

  U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactAntidecubitus zitkussen met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: