Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips voor het omdoen van een gordel

In Nederland bent u verplicht om een autogordel te dragen. Wanneer u geen of een beperkte arm- en/of schouderfunctie of minder handkracht heeft, kan het lastig zijn om de autogordel om te doen. Deze tips kunnen u hierbij helpen.

Inhoud

  Inhoud

  Stappenplan voor het omdoen van een gordel

  Bij een afunctionele arm, armprothese aan de zijde van de autogordel of beperkte elleboog- en/of schouderfunctie zowel links als rechts: 

  • Stap 1: Open het autoportier en ga met uw rug naar de autostoel staan. 
  • Stap 2: Zak door de knieën en ga nu eerst op de autostoel zitten.  
  • Stap 3: Haak nu uw (afunctionele of prothese-) arm in de autogordel, voordat u met uw benen in de auto draait. De autogordel is nu dichterbij en makkelijker bereikbaar voor uw (goed functionerende) andere arm. 
  • Stap 4: Draai uw benen in de auto.   
  • Stap 5: Trek de autogordel verder uit en klik in zoals u gewend bent in de gordelsluiting. 

  Bij een beperkte handfunctie: 

  • Vergroot de greep van het inkliksysteem, zodat u meer grip heeft om deze naar beneden te trekken of in te klikken. 
  • Gebruik eventueel een gordelhulp.

  Belangrijk om te weten 

  • In Nederland is er sinds 1974 een draagplicht van de autogordel. 
  • Diverse aanpassingen die te koop zijn mogen niet (altijd) gebruikt worden in het verkeer. Een bedrijf gespecialiseerd in autoaanpassingen kan u vertellen welke aanpassingen voor u van toepassing zijn en of u hier gebruik van mag maken. Het is mogelijk dat dit alleen mag als u een (her)keuring heeft van het CBR.
  • Mogelijke aanpassingen zijn:  
     - de autogordel verlengen;  
     - het ‘kliksysteem’ van de autogordel verplaatsen; 
     - extra spiegels aanbrengen.  
  • Bij het CBR kunt u een (tijdelijke) ontheffing aanvragen voor het dragen van de autogordel op medische gronden. 

  Alternatieven  

  • U kunt voorkomen dat het inkliksysteem te ver terugglijdt naar het hoge punt van de 3-puntsautogordel door er een gordelbeschermer  overheen te doen of een autogordelhulp te gebruiken. U hoeft dan minder hoog/ver met uw andere arm te reiken om de gordel te pakken.
  •  Een 4-puntssportgordel heeft een sluiting aan de voorzijde. Mogelijk is deze sluiting beter bereikbaar bij bijvoorbeeld een korte arm of beperkte elleboog- of schouderfunctie. Een nadeel kan zijn dat u niet meer met uw romp kunt bewegen. Controleer bij autoaanpasbedrijven of u gebruik mag maken van deze autogordel en of een CBR-keuring noodzakelijk is.
  • Bij korte armen kan het inklikken van de gordel lastig zijn, zeker bij zwangerschap. Een gordelverlenger kan dan een (tijdelijke) oplossing zijn. Check bij autoaanpasbedrijven of dit voor u een veilige en legale oplossing is en of er een CBR-keuring noodzakelijk is.
  • Stomapatiënten kunnen baat hebben bij een ‘stomacap’ . Dit kapje beschermt de stoma tegen stoten en knellen. Informatie hierover is te verkrijgen bij de Nederlandse Stomavereniging. Enkele tips op hun website zijn een gordelbeschermer om de onderste gordel van de driepuntgordel te doen, zodat de gordel minder op de stoma drukt, of een nekkussentje gebruiken waarbij je de nekopening over de stoma heen plaatst en de autogordel daaroverheen. De stoma ligt dan vrij beschermd in de uitsparing. Belangrijk bij toepassing van de tips is dat de spankracht van de gordel geborgd blijft, zodat de autogordel goed en veilig kan blijven werken.
  Afbeelding%20gordel%20beschermer.png
  Afbeelding%20Gordelverlenger.png
  Afbeelding%20vierpuntsgordel.png

  Informatie

  Let altijd op uw veiligheid! 

  Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

  Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

   

  Bron

  Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.

  Deel deze pagina via: