Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Achteruitrijsensor, auto

Heeft u moeite met achterom kijken of met het inschatten van afstanden? Een achteruitrijsensor in de auto waarschuwt u bij het inparkeren of achteruitrijden met een licht en/of geluidssignaal. Tegenwoordig is deze sensor bij de meeste auto's al ingebouwd.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een achteruitrijsensor?

  Een achteruitrijsensor of parkeersensor voorkomt botsingen en schade. De sensor waarschuwt bij het naderen van een object bij het inparkeren.

  Hoe werkt een achteruitrijsensor?

  Zodra u achteruit rijdt, waarschuwt een achteruitrijsensor voor een object achter uw auto. U hoort een akoestisch signaal (een piepje) of krijgt een visueel signaal (een lichtje of via een camerascherm). Hoe dichter u het object nadert, hoe sneller het (piep)signaal klinkt. Nieuwe(re) auto’s hebben standaard een achteruitrijsensor soms met beeld op de boordcomputer, bij oudere auto’s wordt deze in de achterbumper gemonteerd.

  Belangrijk om te weten

  • Een achteruitrijsensor wordt in of op de bumper bevestigd.
  • Het systeem helpt ook bij het koppelen van een aanhangwagen.
  • Het is mogelijk een dodehoekcamera met het systeem te verbinden.

  Productoverzicht

  Alternatieven

  • Achteruitrijsensor met camera. Uw navigatiesysteem gebruikt u als beeldscherm of een systeem met een los LCD-scherm zodat u live kunt meekijken. Kan ook via wifi (draadloos) op uw mobiele telefoon.
  • Iemand anders kan aanwijzingen geven bij het inparkeren.

  Wordt het vergoed?

  U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

  Hoe te verkrijgen?

  Zelf aanschaffen

  Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

  Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

  Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

  Meer informatie

  • Met een achteruitrijsensor betaalt u misschien een lagere premie voor de autoverzekering. Informeer hiernaar bij uw verzekeraar.
  • U kunt navraag doen bij uw garage welke sensor ingebouwd kan worden in uw auto.

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactAchteruitrijsensor, auto met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 10-07-2023 

  Deel deze pagina via: