Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Spiegel voor dode hoek

Een dode hoek spiegel vergroot uw zicht op achteropkomend en inhalend verkeer. U kunt ook het onzichtbare deel naast uw auto zien, bijvoorbeeld fietsers die in de dode hoek wachten. De dode hoek spiegel is verplicht voor vrachtwagens, maar helpt ook andere bestuurders.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een dode hoek spiegel?

  De dode hoek spiegel vergroot het gebied dat de bestuurder vanuit het voertuig kan zien. Bij het nemen van een bocht of het invoegen is het noodzakelijk om de dode hoek te minimaliseren door over uw schouder te kijken. Is dit lastig door rug- en nekklachten? Dan lost u dit op met een dode hoek spiegel.

  YouTube video thumbnail

  Hoe werkt een dode hoek spiegel?

  U monteert de spiegel op uw bestaande (zij)spiegel of vervangt uw oude spiegel met een nieuwe complete dode hoek spiegel. De spiegel stelt u naar wens in, door te draaien of te kantelen. Er zijn verschillende soorten, vormen en maten.

  Belangrijk om te weten

  • Goed gebruik van een dode hoek spiegel is belangrijk. De spiegels moeten goed zijn afgesteld en de bestuurder moet er regelmatig in kijken. 
  • Naast de verplichting voor vrachtwagens is deze dode hoek spiegel extra belangrijk voor auto's met aanhangers of caravans. 

  Productoverzicht

  Alternatieven

  • Er bestaat ook een dodehoekcamera. 
  • Panoramische autospiegel voor binnen in de auto. 
  • Dode hoek spiegel die u met een plakstrip aan de binnenkant van uw voorruit plaatst. 

  Wordt het vergoed?

  U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

  Hoe te verkrijgen?

  Zelf aanschaffen

  Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

  Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

  Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactSpiegel voor dode hoek met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 14-08-2023 

  Deel deze pagina via: