Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Autozitje

Standaard autozitjes bieden onvoldoende steun en comfort voor kinderen met een lichamelijke beperking. Een aangepast autozitje of een fixatiesysteem biedt de noodzakelijke veiligheid. Autozitjes heten ook wel kinderzitjes of autostoeltjes.

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 11-07-2023

    Waarvoor dient een aangepast autozitje?

    Een aangepast autozitje biedt ondersteuning en veiligheid tijdens het vervoer. De verschillende extra opties in ondersteuning en fixatie maakt een oplossing op maat mogelijk.

    Hoe werkt een aangepast autozitje?

    U stelt de rugleuning, zitdiepte en beensteunen van het autozitje in. Rompsteunen of een mogelijke kantelverstelling van het zitgedeelte maken het extra comfortabel en veilig. Het autozitje draait meestal richting deuropening en schuift dan naar buiten. U brengt het kind dan makkelijker over naar bijvoorbeeld een rolstoel.

    Belangrijk om te weten

    • Bij het kiezen van een autozitje zijn gewicht, lengte en leeftijd van het kind belangrijk. Controleer regelmatig of het autozitje nog geschikt is voor het kind. Sommige autozitjes groeien mee met uw kind door de instelmogelijkheden.
    • Voor kinderen die moeilijk rechtop kunnen zitten, bestaan speciale steunen. U voorkomt onderuitzakken met speciale fixatiegordels.
    • De kanteling van het zitgedeelte maakt slapen en voeden makkelijker.
    • Voor hyperactieve en/of verstandelijk beperkte kinderen zijn er fixatiegordels die niet door uw kind open te maken zijn.

    Productoverzicht

    Uitvoeringen

    • Met draai en schuifmechanisme. Handig bij het in de auto zetten of uit de auto halen van uw kind.
    • Met rompsteunen. Bedoeld voor kinderen die niet goed rechtop kunnen zitten.
    • Verstelbare rugleuning, zitdiepte en beensteunen. Groeit meestal mee met uw kind.
    • Kantelbaar zitgedeelte.
    • Een autostoel volledig op maat gemaakt. Deze bestaat ook voor een kind met een spreidbroekje.

    Alternatieven

    • Als een autozitje op een standaard manier aan te passen is, kan huur of tweedehands kopen ook een mogelijkheid zijn.

    Wordt het vergoed?

    U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

    Meer over de Zorgverzekeringswet

    Hoe te verkrijgen?

    Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

    In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
    De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

    Wie bepaalt of beoordeelt het?

    • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
    • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

    Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

    •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
    •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
    • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

    Informatie

    Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

    Meer informatie

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactAutozitje met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Deel deze pagina via: