Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Snurkbeugel

Snurkt u als u slaapt? Stopt uw ademhaling wel eens even in uw slaap? Snurkbeugels of MRA-beugels helpen om snurken en/of ademstops tijdens het slapen te verminderen of te voorkomen. Snurkbeugels lijken op gewone, uitneembare beugels.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een snurkbeugel?

  Snurkbeugels of MRA-beugels zorgen er voor dat het snurken verdwijnt of minder zwaar wordt. Ook verminderen of voorkomen de beugels lichtere ademstops tijdens het slapen. Hierdoor slapen u en anderen beter.

  Hoe werkt een snurkbeugel?

  Snurkbeugels of MRA-beugels houden de luchtweg open tijdens het slapen. De beugel houdt de onderkaak naar voren, zodat de tong en het zachte verhemelte de keelholte niet afsluiten. De snurkbeugel wordt op maat gemaakt en past over uw eigen boven- en ondergebit. U draagt de beugel alleen bij het slapen. 

  YouTube video thumbnail

  Belangrijk om te weten 

  • Aan snurken valt wat te doen, zoals een goed nachtritme, minder alcohol, afvallen, stoppen met roken. Als er ook ademstops (apneu) optreden, moet een specialist een behandeling voorschrijven.
  • U krijgt bij lichte en matige apneu een kleine operatie of een beugel (MRA). Voor zwaardere apneu heeft u een cpap nodig.
  • Er bestaan speciale schoonmaakmiddelen en -apparaten.

  Productoverzicht

  Wordt het vergoed?

  U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactSnurkbeugel met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 13-08-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: