Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Handschoenen tegen zelfverwonding

Heeft u te maken met een persoon die zichzelf verwondt? Er zijn speciale handschoenen of wanten die helpen beschermen tegen zelfverwonding en/of dwangmatig gedrag. Andere benamingen zijn: veiligheidshandschoenen, handbeschermer, anti-krabhandschoenen, gepolsterde handschoenen en leshandschoenen.

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 25-03-2024

  Waarvoor dienen handschoenen tegen zelfverwonding?

  De handschoenen beschermen tegen het zichzelf verwonden door krabben, knijpen of bijten. Daardoor voorkomen ze verwondingen en ontstekingen van de huid. De wanten helpen ook tegen luier pluizen, plukken en andere vormen van dwangmatig aanraken. Zelfverwonding heet ook automutilatie.

  Hoe werken handschoenen tegen zelfverwonding?

  De handschoenen zijn van gepolsterd materiaal, dubbel of enkelvoudig  gewatteerd en hebben geen duimstuk. De wanten sluiten met klittenband of veters om de pols. De handschoenen zijn niet zelfstandig te verwijderen en voorkomen letsel aan zichzelf of anderen.

  Belangrijk om te weten

  • Bij huidziekten voorkomen deze handschoenen wonden door het krabben bij jeuk.

  Productoverzicht

  Wordt het vergoed?

  U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactHandschoenen tegen zelfverwonding met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: