Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Rietje

Rietjes gebruikt u om makkelijker zelfstandig uit bekers en glazen te drinken. Dank zij een speciale constructie loopt de vloeistof tijdens het drinken niet terug. U verslikt zich minder snel en het drinken is niet zo inspannend.

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 06-09-2023

  Waarvoor dient een rietje?

  Rietjes helpen als u moeite heeft met zuigen, drinken en slikken. Ook als u moeite heeft om een beker of glas langer vast te houden, bieden rietjes een uitkomst. De afstand tussen mond en vloeistof is korter.

  Hoe werkt een rietje?

  Een rietje of strootje is een (bio)plastic, siliconen, papieren of metalen buisje om drinken mee op te zuigen. Door het zuigen creëert u een onderdruk in het rietje. De luchtdruk die op het vloeistofoppervlak drukt, zorgt dat de vloeistof omhoog komt naar en in uw mond.  

  Belangrijk om te weten

  • Gewone rietjes hebben meestal geen terugloopbeveiliging.
  • Herbruikbare (metalen) rietjes hebben een ragertje om het schoonhouden mogelijk te maken.

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Bekers met ingebouwd rietje.
  • Flexibel kunststoffen slangetjes, die u op maat kunt knippen.
  • Rietjes met terugloopbeveiliging.

  Wordt het vergoed?

  U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

  Hoe te verkrijgen?

  Zelf aanschaffen

  Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

  Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

  Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactRietje met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: