Rietje
Rietjes gebruikt u om makkelijker zelfstandig uit bekers en glazen te drinken. Een rietje met een speciale terugloopbeveiliging zorgt dat de vloeistof tijdens het drinken in het rietje blijft, ook als u uw mond weghaalt. U krijgt minder lucht binnen en het drinken is niet zo inspannend.
Laatst bijgewerkt op: 14-04-2025
Waarvoor dient een rietje?
Rietjes helpen als u moeite heeft met zuigen, drinken en slikken. Ook als u moeite heeft om een beker of glas langer vast te houden, bieden rietjes een uitkomst. De afstand tussen mond en vloeistof is korter.
Hoe werkt een rietje?
Een rietje of strootje is een (bio)plastic, siliconen, papieren of metalen buisje om drinken mee op te zuigen. Door het zuigen creëert u een onderdruk in het rietje. De luchtdruk die op het vloeistofoppervlak drukt, zorgt dat de vloeistof omhoog komt naar en in uw mond. Een rietje met een speciale terugloopbeveiliging zorgt dat de vloeistof tijdens het drinken in het rietje blijf ook als u uw mond weghaalt.
Belangrijk om te weten
- Gewone rietjes hebben meestal geen terugloopbeveiliging.
- Herbruikbare (metalen) rietjes hebben een ragertje om het schoonhouden mogelijk te maken.
Productoverzicht
Uitvoeringen
- Bekers met ingebouwd rietje.
- Flexibel kunststoffen slangetjes, die u op maat kunt knippen.
- Rietjes met terugloopbeveiliging.
Wordt het vergoed?
U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen.
Hoe te verkrijgen?
Zelf aanschaffen
Kopen kan bij een winkel bij u in de buurt. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken naar verkoopadressen via het internet.
Meer informatie
- Sinds 2021 zijn er nieuwe (Europese) regels over wegwerpplastic. Wattenstaafjes en rietjes die aan de norm voor medisch hulpmiddel voldoen, mogen nog wel worden verkocht. Over slikproblemen vindt u op het thema Eten en Drinken op Zorg voor Beter.
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactRietje met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!