Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

App voor medicijngebruik

Apps voor medicijngebruik begeleiden en volgen het nemen en toedienen van medicijnen. Door het grote aanbod aan apps bestaat er voor bijna iedere gebruiker wel een passende app. Bijvoorbeeld een app die helpt om de medicijnvoorraad bij te houden. Elke keer als de persoon een medicijn inneemt, telt het programmaatje af. Het geeft tijdig aan wanneer u een nieuwe voorraad medicijnen moet bestellen. Een andere functie is het schrijven vaneen notitie zodat u dit bijvoorbeeld later met de arts kunt bespreken. De meeste apps geven ook een signaal dat het tijd is om een medicijn te nemen. En er zijn apps die u er alleen maar aan herinneren dat u medicijnen moet nemen.

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 03-08-2023

    Waarvoor dient een app voor medicijngebruik?

    Apps voor medicijngebruik gebruikt u om te weten wanneer u welke medicijnen moet nemen en hoe u reageert op de medicijnen. Hierdoor vergeet u niet op het gewenste tijdstip een medicijn te nemen. En heeft u minder kans om een verkeerd medicijn te nemen. U kunt soms de voorraad van uw medicijnen bijhouden en automatisch bijbestellen bij de apotheek. Met een app kunnen u, een zorgverlener of een mantelzorger zien wanneer u voor het laatst een medicijn hebt genomen.

    Hoe werkt een app voor medicijngebruik?

    De werking is per app verschillend. U maakt de app na downloaden persoonlijk door op uw smartphone of tablet in te voeren wat uw eigen medicatie is en op welke momenten u bepaalde medicijnen moet gebruiken. Dit kunt u zelf doen, of uw mantelzorger, familie of vrienden. De app geeft daarna een signaal (trilling of geluid) dat u herinnert aan uw medicatiemoment.

    YouTube video thumbnail

    Belangrijk om te weten

    • Bepaalde medicijnen hebben invloed op het lopen (meer risico op vallen) of op het deelnemen aan het verkeer, bijvoorbeeld met scootmobielen.
    • De meeste apps kunt u niet gebruiken voor diagnose, klinische meting of bewaking.

    Productoverzicht

    Uitvoeringen

    • Apps die helpen herinneren wanneer een herhaalrecept moet worden afgegeven bij de apotheek. Daarmee voorkomt u dat iemand door zijn medicatie heen raakt. Er zijn ook apps waarmee u een herhaalrecept aanvraagt bij de huisarts.
    • Apps die bijhouden welke medicatie u gebruikt en hoe u hier op reageert. Zo kunt u zien of de medicatie effect heeft. Deze informatie kunt u delen met de arts of apotheker.

    Wordt het vergoed?

    U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

    Hoe te verkrijgen?

    Zelf aanschaffen

    Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

    Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

    Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

    Meer informatie

    • Beoordeel met de Vilans App-check of een app betrouwbaar is.
    • Op het Vilans kennisplein Zorg voor Beter vindt u een lijst van apps voor medicatie.
    • Lees over het gebruik van medicijnen op www.thuisarts.nl.
    • Lees over hulpmiddelen voor medische behandelingen thuis op www.regelhulp.nl.
    • Op Zorgvannu.nl staat informatie voor zorgprofessionals over ETDR en medicatie controle app (video): Elektronische toedienregistratie en digitale dubbele controle.
    • Met de Service Apotheek-app kunt u:
      • het afleveroverzicht van de apotheek inzien.
      • bijbehorende bijsluiters inzien.
      • zelf innameherinneringen instellen.
      • ervaringen of wijzigingen aan de apotheek doorgeven.
      • eenvoudig herhaalrecepten aanvragen.
      • chatten met een apotheekmedewerker.

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactApp voor medicijngebruik met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Deel deze pagina via: