Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Medicijnrol

Medicijnrollen bestaan uit een rij aan elkaar zittende zakjes met pillen en tabletten in de goede samenstelling en dosering. U pakt of scheurt een zakje af op het moment van innemen. Meestal zitten de rollen in automatische medicijndispensers. Medicijnrollen heten ook wel Baxterrollen.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een medicijnrol?

  Medicijnrollen zorgen ervoor dat u niet een verkeerde dosis of samenstelling van de medicatie kunt innemen. U vermijdt ook dat u een dubbele dosis medicijnen neemt, een inname overslaat of te vroeg inneemt. De medicijnen en rollen zijn bovendien veilig opgeborgen.

  Hoe werkt een medicijnrol?

  Apotheken leveren medicijnen steeds vaker uit in rollen, waarop zakjes zitten met een portie pillen en tabletten voor één innamemoment. Deze rollen passen in een dispenser. De dispenser geeft op het juiste moment voor inname van de medicijnen een signaal en zorgt er voor dat het zakje vrijkomt. De rollen worden gevuld voor 7 of 14 dagen.

  Belangrijk om te weten

  • Bepaalde medicijnen hebben invloed op het lopen (meer risico op vallen) of op het deelnemen aan het verkeer, bijvoorbeeld met scootmobielen.
  • Medicijnzakjes met persoonsgegevens moeten volgens de AGV-wet in principe worden vernietigd.

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Er bestaan medicijnrollen die via een internetverbinding de mogelijkheid bieden om op afstand het medicatieschema in te stellen of te bewerken. Ook kunt u de inname van medicijnen volgen, omdat de dispenser een bericht geeft aan de zorgcentrale dat het zakje medicijnen niet is gepakt.

  Wordt het vergoed?

  U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactMedicijnrol met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 24-07-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: