Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Medicijnkoeltas

Gebruikt u medicijnen onderweg of buitenshuis? Met een medicijnkoeltas blijven uw medicijnen op de juiste bewaartemperatuur.

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 29-08-2023

  Waarvoor dient een medicijnkoeltas?

  Koeltassen voor geneesmiddelen en andere farmaceutische producten zorgen voor een juiste temperatuur bij warm of koud weer. Dit is belangrijk als u gaat reizen met medicijnen. Een juiste bewaartemperatuur is nodig om de goede werking van geneesmiddelen te garanderen en vervorming, zoals het smelten van zetpillen, te voorkomen. Bovendien worden de geneesmiddelen in een tas afgeschermd van direct zonlicht.

  Hoe werkt een medicijnkoeltas?

  Medicijnkoeltassen houden de temperatuur van geneesmiddelen gelijkmatig. De koeltassen zijn van isolerend materiaal, werken met koelelementen of op batterijen, of ze absorberen koud water.

  YouTube video thumbnail

  Belangrijk om te weten

  • Bewaar medicijnen ook thuis op een donkere plaats of in de koelkast. Maar medicijnen kunnen ook te koud worden, lees daarom altijd de bijsluiter voor bewaaradvies.
  • Let op de minimale tijd dat een koeltas of -box de gewenste temperatuur garandeert.
  • Leg geen koelelementen direct tegen geneesmiddelen aan.
  • Bij elektrische koeltassen: neem een internationale stekkerset mee voor landen met afwijkende stekkertypen.

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Koeltassen en -boxen van isolerend materiaal. Deze zijn geschikt voor kortdurend gebruik en voor geneesmiddelen die minder temperatuurgevoelig zijn.
  • Koeltassen met vakken om losse koelelementen in te stoppen. De vakken zorgen er voor dat de koelelementen niet in direct contact met de geneesmiddelen komen.
  • Koeltassen die koud water absorberen en daarna in een beschermtas passen. De geneesmiddelen worden in de koud gemaakte tas gepakt. Deze koeltassen zijn voor een kortere periode te gebruiken.
  • Elektrische koeltassen die u oplaadt via de sigarettenaansteker van de auto of een stopcontact. Elektrische koeltassen zijn bedoeld voor het langdurig koel houden.

  Alternatieven

  • Koeltassen en -boxen verschillen in grootte en materiaal. Sommige zijn draagbaar. Er zijn ook koelrugzakken verkrijgbaar.
  • Koeletui voor bijvoorbeeld insulinepennen, na 45-60 minuten in koud water houden ze de medicijnen 48 uur op de juiste temperatuur.
  • Sommige firma’s maken tassen op maat.

  Wordt het vergoed?

  U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

  Hoe te verkrijgen?

  Zelf aanschaffen

  Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

  Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

  Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactMedicijnkoeltas met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: