Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Insulinepen

Insulinepennen maken het mogelijk dat u zichzelf gemakkelijk afmeetbare hoeveelheden insuline kunt injecteren op de momenten dat dat nodig is en waar u zich ook bevindt. Er bestaan ook naaldloze oplossingen die de insuline door de huid duwen.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een insulinepen?

  Insulinepennen zorgen ervoor dat u wanneer nodig zelf de gewenste hoeveelheid insuline kunt toedienen.

  Hoe werkt een insulinepen?

  Insulinepennen lijken op kleine vulpennen. In de pennen worden vullingen (ampullen) met insuline gedaan. Daarna wordt de insulinepen opgedraaid. De naald zet u op de plek op uw lichaam waar u wilt prikken en vervolgens drukt u de pen in. Vooraf kunt u de dosis insuline instellen.

  YouTube video thumbnail

  Belangrijk om te weten

  • Er bestaan speciale naaldverwijderaars, zodat u niet het risico loopt dat u zich prikt.
  • U kunt wegwerppennen gebruiken als reserve, bijvoorbeeld op vakantie.

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Voorgevulde wegwerp insulinepennen. Deze bevatten een insulinepatroon. Als het patroon leeg is, gooit u de hele insulinepen weg.
  • Navulbare insulinepennen. Deze bevatten bij levering een insulinepatroon. Als het patroon leeg is, vervangt u het patroon met een nieuwe.

  Alternatieven

  • Insulinepennen met een geheugen, die aangeven wanneer en hoeveel insuline u toedient.
  • Insulinepennen met een blokkeermechanisme, zodat er minder prikincidenten zijn (ook voor zorgverlener en mantelzorger).
  • Insulinepennen met hoorbare klikjes de hoeveelheid eenheden insuline aan.
  • Voor mensen met problemen met de handen of de ogen bestaan houders waarin een insulinepen past.

  Wordt het vergoed?

  U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactInsulinepen met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 17-01-2024 

  Deel deze pagina via: