Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Insulinepomp

Insulinepompen geven automatisch een dosis insuline af. De insulinepomp wordt 24 uur op het lichaam gedragen. De dosis en het moment van afgifte van de insuline kunnen nauwkeurig worden ingesteld. Insulinepompen doen als het ware de alvleesklier na. Insulinepompen heten ook wel diabetespompen.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een insulinepomp?

  Insulinepompen zorgen er voor dat de gedurende de hele dag insuline wordt toegediend. Insulinepompen vangen schommelingen in de bloedspiegel gemakkelijker op dan via het gebruik van insulinepennen (stabielere bloedglucosewaarden). Veel insulinepompen onthouden de afgifte van insuline, zodat via de computer of een app het gebruik kan worden afgelezen.

  Hoe werkt een insulinepomp?

  Insulinepompen zijn kleine apparaten die op het lichaam worden vastgezet. In de insulinepomp zit een ampul met insuline. De pomp wordt geprogrammeerd om op bepaalde momenten insuline af te geven. Er zijn veel verschillende instellingen mogelijk. De pomp is met een slangetje en een naald (infusieset) verbonden met het lichaam. De naald wordt met een pleister vastgezet. Tegenwoordig zijn er ook draadloze insulinepompen die direct op de huid vastzitten. Een insulinepomp werkt op batterijen. Mensen die insuline niet goed opnemen of er allergisch voor zijn, krijgen met een operatie een inwendige insulinepomp.

  YouTube video thumbnail

  Belangrijk om te weten

  • Er bestaan verschillende (noodzakelijke) accessoires voor insulinepompen: fixatiehulpmiddelen, zoals draagbanden, huidverzorgingsproducten en beschermhoezen en tassen.
  • Er bestaan verstevigde pleisters voor loslatende naalden.
  • Inserters vergemakkelijken het inbrengen van een naald.

  Productoverzicht

  Wordt het vergoed?

  U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie

  • Bezoek Diabetes.nl, hun doel is om mensen met diabetes en hun naasten de weg te wijzen in de wereld van diabetes, en hen handvatten te bieden om in het dagelijks leven met diabetes om te gaan.
  • Over diabetes op thuisarts.nl.
  • Alles over insulinepomptherapie en een keuzewijzer op pompnet.nl.
  • Over de regelgeving en vergoedingen van hulpmiddelen voor medische behandelingen thuis op regelhulp.nl.

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactInsulinepomp met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 17-01-2024 

  Deel deze pagina via: