Rolstoel, ruw terrein
Met off road rolstoelen kunt u net als met een mountainbike ook buiten de paden en wegen rijden. U kunt ook op allerlei ondergronden (all terrain) rijden. En u kunt met sommige off road rolstoelen komen op plekken waar u met uw rolstoel of scootmobiel nooit kunt komen, zoals in water. U kunt zich laten duwen of de rolstoel zelf aandrijven. Deze lichtgewicht rolstoelen kunt u meestal maar een beetje op maat instellen.
Laatst bijgewerkt op: 13-08-2023
Waarvoor dient off road rolstoel?
U gebruikt deze rolstoelen als u buitenshuis over moeilijk toegankelijke routes wil rijden.
Hoe werkt off road rolstoel?
De rolstoelen hebben een aangepast frame en/of speciale wielen en banden om over oneffen terrein te rijden. Een aangepast frame heeft een veersysteem of schokdempers. Dankzij extra grote banden kunt over zandpaden rijden. U beweegt de rolstoel voort met hoepels en hefbomen of u laat zich duwen.
Belangrijk om te weten
- U komt door de andere hoogte lastiger in en uit de rolstoel.
- Er bestaat een (beperkte) keuze aan accessoires, bijvoorbeeld een parasol of strandtas.
- U kunt deze rolstoelen vaak aan de kust en in natuurgebieden huren of lenen.
Productoverzicht
Uitvoeringen
- Los onderstel met ballonbanden of rupsbanden waarop een rolstoel past.
- Speciaal ontworpen frame of wielen en banden.
- Elektrische offroad rolstoel, soms met vierwielaandrijving.
- Off road rolstoelen met twee hefbomen, die u heen en weer beweegt om te rijden en te sturen.
- Een off road rolstoel met 2 wielen die werkt met balanstechnologie, net als een Segway, maar dan zittend.
Wordt het vergoed?
U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen.
U kunt het hulpmiddel huren bij een leverancier. U betaalt huur en krijgt hiervoor geen vergoeding.
Hoe te verkrijgen?
Zelf aanschaffen
Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.
Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.
Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.
Huren
De meeste hulpmiddelenleveranciers bieden ook mogelijkheden om het hulpmiddel te huren. Hiermee kunt u het hulpmiddel goed uitproberen in uw thuissituatie en kijken of het voldoet aan uw verwachtingen. Vooral bij de dure hulpmiddelen die niet vergoed worden vanuit de basisverzekering kan dit een oplossing zijn. U kunt bij het zoeken op internet dan de term huren in uw zoekopdracht gebruiken. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u meer tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.
Meer informatie
- Over verkrijgen en vergoedingen rolstoelen op www.regelhulp.nl.
- Checkjezit.nl is ontwikkeld om meer te leren over zitten en rijden in een rolstoel.
- Op CPNederland.nl vindt u een informatie-waaier over aanvraag en gebruik van een kinderrolstoel. U kunt de waaier gratis downloaden maar ook bestellen.
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactRolstoel, ruw terrein met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!