Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Braille-printer

Bent u niet meer in staat om te schrijven omdat u blind of zeer slechtziend bent? Met een braille-printer kunt u teksten in braille uitprinten. Een braille-printer heet ook wel brailledrukker of braille-embosser.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een braille-printer?

  De braille-printer kan tekst dat u typt en getoond wordt op een beeldscherm uitprinten op braillepapier of braillefolie. Zo kunt u zelf gemaakte aantekeningen via een braille-notitieapparaat of computer (brailleleesregel) uitprinten.

  Hoe werkt een braille-printer?

  Braille-printers, die meestal Engelssprekend zijn, laten zich over het algemeen makkelijk bedienen. De braille-printer wordt aangesloten op het apparaat waar u de tekst invoert. De werkwijze is dezelfde als bij een gewone printer, na de printopdracht zet de printer de tekst over in brailleschrift (puntjes) op het braillepapier.

  Belangrijk om te weten

  • Lees zorgvuldig de gebruiksaanwijzing van de braille-printer. Laat u ook voorlichten over of uw eigen apparaat aangesloten kan worden.
  • Er zijn veel verschillen tussen printers, niet alleen in prijs maar ook in het aantal opties dat ze hebben. Bedenk van tevoren wat u precies wilt doen met de printer.
  • Het apparaat heeft stroomvoorziening nodig.

  Productoverzicht

  Alternatieven

  • In plaats van printen kunt u ook zelf notities maken met een braille-reglette.
  • U spreekt een boodschap in via spraakherkenning en luister deze af wanneer u wilt of verstuurt deze per mail of whatsapp.

  Wordt het vergoed?

  U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactBraille-printer met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 17-09-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: