Tips bij typen op toetsenbord, laptop en computer
Het gebruik van een toetsenbord met een beperkte handfunctie of één hand kan een uitdaging zijn. Er zijn verschillende hulpmiddelen en technieken beschikbaar die typen op toetsenbord, laptop en computer mogelijk maken. Denk hierbij aan uw houding, instellingen op uw apparaat of hulpmiddelen als typeaanpassing en aangepaste toetsenborden. Er zijn online oefeningen en cursussen beschikbaar die gericht zijn op éénhandig leren typen. Probeer verschillende technieken uit om te ontdekken wat het beste bij u past. Het is misschien lastig om onder de knie te krijgen, maar oefening en geduld baart kunst.
Laatst bijgewerkt op: 26-10-2023
Houding
- Zorg voor optimale zithouding. Zit u regelmatig voor langere tijd achter een computer? Kijk dan op Ergonomische inrichting werkplek - Ergonomie site
- Zorg voor een goede armondersteuning middels armleuningen of een werkblad of bureau met een buikuitsparing. Vaak te verkrijgen via de grotere revalidatiecentra, bijvoorbeeld de Hoogstraat Revalidatie.
Instellingen op uw apparaat
- Gebruik de Caps Lock-knop slim om hoofdletters te typen. Als u maar één hand gebruikt, hoeft u minder toetsen aan te slaan.
- Leer sneltoetsen en handige trucjes. Er zijn sneltoetsen voor vaak gebruikte acties in uw programma's. U gaat sneller door het document en bewerken gaat sneller. Voor een overzicht van de sneltoetsen kijk op Sneltoetsen in Windows - Microsoft Ondersteuning of op Toetscombinaties op een Mac - Apple Support (NL)
- Schakel de 'sticky keys'-functie in. Sticky keys of plaktoetsen 'plakken' na het indrukken. Dat geeft u de tijd om de tweede of derde toets van een sneltoets in te drukken.
- Plaktoetsen en sneltoetsen kunt u vinden onder toegankelijkheid, bij de instellingen op uw computer.
Typeaanpassing aan hand of vinger
Wanneer het lastig is om één toets tegelijk in te drukken, kunt u gebruik maken van een typespalk of typeaanpassing. Typespalken worden gemaakt door een ergotherapeut of revalidatie-/adaptatietechnicus (van een revalidatiecentrum). Deze kunt u aan uw hand of stomp bevestigen.
Hardware, het toetsenbord
- Soms helpt het om het (losse) toetsenbord een beetje scheef neer te leggen om eventueel lengteverschil van armen beter op te vangen.
- Gebruik een aangepast toetsenbord. Er zijn diverse mogelijkheden en uitvoeringen. U kunt u vinden op onze pagina over toetsenbordaanpassingen.
- Het gebruik van het toetsenbord is vaak niet los te zien van het gebruik van de muis.
Maak onderscheid in gebruik en doel van het typen voor de keuze van de oplossing; lange stukken (snel) typen vragen een andere oplossing dan af en toe een klein stukje typen.
Alternatieven
Er zijn veel mogelijkheden om te ‘typen’ zonder het gebruik van het toetsenbord. De technische mogelijkheden veranderen snel. Wij raden u aan om met de hulp van een revalidatiecentrum en/of ergotherapeut uit te zoeken welke methode voor u het beste werkt. Voorbeelden:
- Gebruik spraakherkenningssoftware om tekst in te voeren. U spreekt, typen is niet nodig. Zowel Windows als iOS bieden spraakherkenningssoftware in de instellingen. Naast de standaard spraakherkenningssoftware kunt u ook kiezen voor een (duur) gespecialiseerd softwarepakket. Soms kunt u deze software (tegen een kleine vergoeding) voor aanschaf testen.
- Hulpprogramma's voor tekstvoorspelling en automatische correctie. Dit kan u helpen om sneller te typen met minder moeite. Bijvoorbeeld TextExpander.
- Gebruik een muis. Een deel van de functies die u op het toetsenbord uitvoert zitten onder de rechtermuisknop. Er zijn speciale muizen te koop waar (meer) knoppen op zitten en die u zelf kunt instellen. Ook muisaanpassingen (software) bieden een oplossing als het werken met de standaardmuis van een computer moeilijk gaat.
Meer informatie
- Hoe ik leerde typen met een hand - Rules by Rosita een ervaringsverhaal van een vrouw die eenhandig typt. Zij omschrijft haar zoekproces.
Let altijd op uw veiligheid!
Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden.
Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.
Bron
Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.