Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Muisaanpassingen, software

Muisaanpassingen bieden een oplossing als het werken met de standaardmuis van een computer moeilijk gaat. De aanpassingen veranderen de werking van de (standaard)muis. U kunt uw muis aanpassen met instellingen op uw computer (gratis). Als dat onvoldoende helpt, kunt u speciale software installeren. De meeste aanpassingen gaan over het instellen van de snelheid en zichtbaarheid van de cursor.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een muisaanpassing?

  Muisaanpassingen maken het besturen van de computer met een muis mogelijk of gemakkelijker.

  Hoe werkt een muisaanpassing?

  Muisaanpassingen (software) veranderen de werking van de standaardmuis. U gebruikt de instelmogelijkheden van de computer of installeert extra software.

  YouTube video thumbnail

  Belangrijk om te weten

  • Let goed op of de software geschikt is voor uw computer of communcatiehulpmiddel.

  Productoverzicht

  Alternatieven

  • Sneltoetsen of plaktoetsen vervangen veel bewegingen met de muis.
  • De iTremor Mouse is een interfacekastje dat zorgt dat u de muis nauwkeurig kunt besturen. Het is speciaal ontwikkeld voor mensen met o.a. Parkinson, spasmen, ALS, spierdystrofie en spieratrofie.

  Wordt het vergoed?

  U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactMuisaanpassingen, software met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 11-08-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: