Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Braille toetsenbord voor smartphone

Bent u slechtziend of blind en wilt u gemakkelijk uw smartphone of tablet bedienen? Een externe braille controller/toetsenbord kan hierbij helpen.

Inhoud

    Inhoud

    Waarvoor dient een braille toetsenbord?

    Het braille toetsenbord (controller) is een extern apparaat met grote knoppen om de smartphone of tablet te bedienen zonder het aanraakscherm (touchscreen) te gebruiken. De controller heeft 8 knoppen waarmee u de weg vindt (navigeren) door het menu van de smartphone of tablet en tekst invoert.  

    Hoe werkt een braille toetsenbord?

    De braille controller bestaat uit zes braille-toetsen en twee grotere functietoetsen om tekst in te voeren en de applicaties: VoiceOver en Talkback te bedienen. Via toetsencombinaties en snelkoppelingen werkt de controller snel en intuïtief. De controller is draadloos en via Bluetooth verbonden met de smartphone of tablet.  

    Belangrijk om te weten

    • Het toetsenbord heeft een klein formaat en is eenvoudig mee te nemen.

    Productoverzicht

    Alternatieven

    • In sommige smartphones zit een geïntegreerd braille-toetsenbord als onderdeel van de applicatie Talkback. Omdat deze knoppen onderdeel zijn op het touchscreen zijn ze niet voelbaar en op de tast van elkaar te onderscheiden zoals bij een externe braille controller. Dit is dus wel geschikt voor slechtziende mensen maar niet voor mensen die blind zijn.
    • Er is ook een mini 3D-geprint braille-toetsenbord ontwikkeld dat achterop de smartphone kan worden geplakt en waarmee de smartphone sneller kan worden bediend. Braille-toetsenbordje voor smartphones | RTL Nieuws De hardware en software zijn open-source gemaakt, zodat iedereen die toegang heeft tot een 3D-printer er eenvoudig zelf eentje kan maken.

    Wordt het vergoed?

    U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

    Hoe te verkrijgen?

    Zelf aanschaffen

    Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

    Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

    Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

    Meer informatie

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactBraille toetsenbord voor smartphone met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    • Laatst herzien op: 17-09-2023 

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Deel deze pagina via: