Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Schrijfaanpassingen

Zijn de kleine bewegingen bij het schrijven lastig? Heeft u niet meer genoeg kracht om een pen lang vast te houden of uw hand op te tillen? Er zijn diverse soorten schrijfaanpassingen beschikbaar zoals gripverdikkers, schrijfspalken, schrijfkogels en schrijfwagens.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een schrijfaanpassing?

  Aanpassing van schrijfmiddelen maken het mogelijk om met beperkingen van de vinger, hand of pols toch met de hand te schrijven.

  Hoe werkt een schrijfaanpassing?

  Schrijfaanpassingen zijn er in verschillende soorten en vormen. De een zorgt voor meer grip. Een ander helpt bij het vasthouden van een pen of bij het omhoog houden van uw hand.

  Belangrijk om te weten 

  • Schrijfaanpassingen zijn te koop bij de kantoorboekhandel, hulpmiddelenleverancier of op het internet. 

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Gripverdikker van rubber of zacht kunststof. Deze kunnen driehoekig, rond of anatomische gevormd zijn. Het kost minder kracht om de pen vast te houden.
  • Schrijfspalk van stevig en buigzaam materiaal. Aan de spalk zit een handklem in de vorm van een halve cirkel waarin u uw hand steekt. Aan de klem zit een steel met aan het uiteinde een (pen) klem. Deze gebruikt u als u onvoldoende kracht heeft om de pen vast te houden.
  • Schrijfkogel is een bal die u om een pen of potlood schuift. De kogel is in verschillende maten te krijgen. Door het grote oppervlak ondersteunt uw hele hand het schrijven in plaats van een paar vingers.
  • Een schrijfwagen is gemaakt van acryl en zo groot als uw handpalm. De bovenkant is bol en de onderkant vlak. Aan de voorkant zit een rondje met een klem om uw pen vast te zetten. Al schuivend kunt u schrijven.

  Alternatieven 

  • Een stuk isolatiemateriaal voor buizen, in de juiste lengte geknipt, kunt u om uw pen of potlood vastmaken, zo heeft u meer grip. Er zijn diverse diameters te koop bij doe-het-zelfzaken of bouwmarkten. 
  • Andere pennen, bijvoorbeeld een reuma-pen

  Wordt het vergoed?

  U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

  Hoe te verkrijgen?

  Zelf aanschaffen

  Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

  Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

  Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

  Meer informatie 

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactSchrijfaanpassingen met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 11-11-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: