Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Koptelefoon, slechthorenden

Wanneer uw gehoor achteruitgaat wordt het lastiger om de tv en radio te verstaan. De volumeknop steeds hoger zetten is niet altijd een optie, dit kan overlast geven voor de omgeving of zeer storend zijn voor uw naaste die wel goed hoort. Misschien is een hoofdtelefoon voor slechthorenden iets voor u?

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een koptelefoon?

  Een koptelefoon voor slechthorenden werkt voor sommige mensen beter dan een hoortoestel bij tv kijken of naar muziek luisteren. Dit komt omdat de luidsprekers van de koptelefoon groter zijn dan die van hoortoestellen.

  Hoe werkt een koptelefoon?

  De koptelefoon voor slechthorenden is draadloos verbonden met uw tv, radio of stereoinstallatie waardoor u het geluid van deze apparaten direct in uw oren hoort. U stelt voor uzelf de juiste volumesterkte in op de koptelefoon. U kunt nu alles goed kan horen zonder dat het geluid van de tv of radio heel hard moet. Er zijn verschillende draadloze systemen te onderscheiden:

  • Koptelefoons met digitale transmissie (2.4 GHz).
  • Koptelefoons voor hoortoesteldragers die via inductie het geluid direct op hun hoortoestel ontvangen.

  Belangrijk om te weten

  • De koptelefoon is vaak draadloos, voorzien van een accu en oplaadstation.

  Productoverzicht

  Alternatieven

  • Hoorapparaat. Het voordeel van uw eigen hoortoestel is dat deze op uw eigen gehoorverlies is ingesteld waardoor het verstaan van spraak makkelijker is.
  • Hoorbril. Als een hoorapparaat of oorstukje in het oor niet verdragen wordt. Er zijn ook hoorbrillen waaraan een regulier hoortoestel vast zit.

  Wordt het vergoed?

  U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactKoptelefoon, slechthorenden met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 10-09-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: