Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips bij het gebruiken van een paperclip

Het gebruiken van een paperclip kan lastig zijn bij aandoeningen van de hand, bijvoorbeeld door reuma of als gevolg van een hersenaandoening. Hierdoor heeft u mogelijk geen of minder kracht in uw handen, of is het lastig om de vingers aan te sturen. U vindt hier tips bij het gebruik van een paperclip. 

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 29-11-2023

  Verminderde handfunctie 

  • Gebruik grotere, dikkere paperclips. Deze zijn gemakkelijker vast te pakken en te gebruiken. 
  • Laat het uiteinde van de paperclip rusten op de rand van de tafel door de bal van uw hand te laten steunen op de paperclip. Met uw andere hand kunt u de paperclip als het ware 'openen' door op het lange gedeelte te duwen. Hierna is het gemakkelijker om papier tussen de paperclip te schuiven.  
  • Plaats de paperclip op een stabiel oppervlak zoals een tafel voor u deze gebruikt.  

  Alternatieven

  • Lukt het niet goed om een paperclip te gebruiken, dan kunt u ook proberen de papieren aan elkaar te nieten. Of gebruik een insteekhoes of mapje. Andere mogelijkheden: met plaksel, lijm of plakband.
  • Als het niet lukt om een paperclip op te pakken, kunt u een magnetische papercliphouder proberen. De magneet trekt de paperclip aan, houdt deze vast en u kunt de paperclip eenvoudiger pakken zonder gepriegel.
  • In plaats van een paperclip kunt u ook een knijper gebruiken om papieren bij elkaar te houden.  

  Meer informatie  

  Let altijd op uw veiligheid! 

  Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

  Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

  Bron

  Deze pagina is gemaakt in samenwerking met ergotherapeuten.

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: