Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Vergrootglas

Een vergrootglas of loep maakt kleine teksten, symbolen of afbeeldingen op een eenvoudige manier leesbaar of zichtbaar. Vergrootglazen bestaan in allerlei formaten en de meeste kunt u meenemen. De mate van vergroten varieert meestal van 1,5x tot 12x. Sommige vergrootglazen staan op een statief of voet, zodat u het vergrootglas niet vast hoeft te houden. Er zijn ook vergrootglazen met verlichting.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een vergrootglas?

  Een vergrootglas maakt teksten, afbeeldingen en delen van teksten leesbaar als deze voor u anders niet goed te zien zijn.

  Hoe werkt een vergrootglas?

  U houdt het vergrootglas tussen oog en tekst of afbeelding. U kunt met de hand het vergrootglas over de tekst laten gaan. Als het vergrootglas vast staat, bijvoorbeeld op een voet, beweegt u de tekst onder het glas door.

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Vergrootkaartjes. Deze kaartjes hebben de vorm van een bankpas. Vergrootkaartjes hebben geen hoge kwaliteit.
  • Halsloepen. Kleine en lichte vergrootglazen die u aan een koord om uw nek hangt.
  • Handloepen. Vergrootglazen met een handvat, meestal met ingebouwde verlichting.
  • Leeslinialen. Langwerpige en doorzichtige vergrootglazen die (een deel van) een regel vergroten. Sommige hebben een handvat of een regellijn.
  • Bladzijdevergroters. Grote vergrootglazen die (een deel van) een hele pagina vergroten. Sommige hebben verlichting. Er bestaan ook bladzijdevergroters die boven de tekst blijven, zodat een tekst, bijvoorbeeld een boek, niet beschadigd raakt.
  • Vergrootglazen op een houder. Deze vergrootglazen staan in een vaste positie op een standaard, statief of voet. U hoeft daardoor niet het glas met de hand te bewegen. Als ze verlichting hebben, heten ze loeplampen.

  Alternatieven 

  Wordt het vergoed?

  U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

  Hoe te verkrijgen?

  Zelf aanschaffen

  Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

  Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

  Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactVergrootglas met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 17-09-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: